AcasăȘTIRI EXTERNEOrașul din care au fugit toți medicii. Cu excepția unuia! (VIDEO)

Orașul din care au fugit toți medicii. Cu excepția unuia! (VIDEO)

yemenPandemia de Covid-19 a distrus sistemul medical din Yemen.

Cinci ani de lupte au dus la prăbușirea sistemului medical din Yemen. Acum, pandemia de COVID-1 l-a băgat în colaps. Lipsa echipamentelor de protecție împotriva temutului virus a speriat medicii, care au fugit din spitale, lăsându-le goale.

Toți doctorii din spitalul Aden au fugit de teama COVID-19, cu excepția dr. Zoha. Personalul medical a decis să dezerteze deoarece nu aveau nicio protecție în fața noului coronavirus. „La început, erau mulți medici și asistenți în jurul meu”, își amintește dr. Nizar Jahlan, „dar când au văzut că multe cazuri (de Covid-19, n.r.) ajung la spital, toți au dispărut”.

Un singur spital la un milion de locuitori

Peste un milion de oameni trăiesc în orașul Aden, din Yemen. În orașul din Orientul Mijlociu a funcționat un sigur spital în timpul apogeului pandemiei, iar situația a devenit infernală atunci când unitatea sanitară a rămas cu un sigur medic.

Temându-se de Covid-19 și cu aproape niciun echipament de protecție disponibil, majoritatea medicilor au fugit – lăsându-l pe Dr. Zoha să trateze singur pacienții cu Covid.

„Aceasta este o țară căreia îi lipsesc aproape în totalitate mijloacele necesare pentru a răspunde la coronavirus, așa că este de înțeles de ce oamenii se sperie.”, spune Claire Haduong, șefa misiunii Medici Fără Frontiere în Yemen.

La jumătate de an de la declararea stării de urgență, BBC a trimis în Yemen o echipă de jurnaliști, care au surprins scene dramatice. Localnicii compară pandemia cu războiul, transmite BBC.

Yemen, o țară vulnerabilă în fața Covid-19

Lipsa de infrastructură în sănătate își spune cuvântul în Yemen, țară cu 24 de milioane de locuitori, una dintre cele mai vulnerabile din lume în lupta cu COVID-19. Numărul de teste este foarte mic, echipamentele de protecție sunt greu de procurat, iar mulți pacienți ajung în spital în stare critică.

Identificarea cazurilor pentru măsuri specifice, de internare, respectiv izolare, este o provocare uriașă. Nimeni nu știe câte persoane infectate cu SARS-COV-2 sunt, de fapt, în Yemen.

Yemen este un stat în care războaiele continuă, în ciuda pandemiei, cu multe zone conflict. Cu un sistem de sănătate intrat în colaps și milioane de copii care suferă de malnutriție, COVID-19 este o lovitură devastatoare.

author avatar
Andreea Vlad