Odată cu sosirea la Casa Albă, echipa președintelui ales Joe Biden va lua în considerare mai multe opțiuni de a pedepsi hackerii din Rusia pentru rolul lor în atacurile fără precedent asupra agențiilor și companiilor guvernamentale americane.
Răspunsul va trebui să fie suficient de puternic pentru a impune făptașilor un cost economic, financiar sau tehnologic ridicat, evitându-se în același timp escaladarea unui conflict între două puteri cu armă nucleară, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată acestui dosar. Administrația Trump ar putea lua în vedere noi sancțiuni financiare și măsuri de descurajare a spionajului cibernetic rus. Criza care se desfășoară – și lipsa de vizibilitate asupra gradului de infiltrare în rețelele de calculatoare ale agențiilor federale, inclusiv Departamentul Trezoreriei, Energiei și Comerțului – vor trece în prim-planul agendei lui Biden când va intra în funcție pe 20 ianuarie. Donald Trump a recunoscut hacking-ul sâmbătă la aproape o săptămână după ce a ieșit la suprafață, minimalizând importanța acestuia și punându-și întrebarea dacă rușii ar fi de vină. Echipa lui Biden va avea nevoie, de asemenea, de o cunoaștere mai bună a informațiilor americane despre dosarele cibernetice înainte de a lua orice decizie. Accesul lui Biden la ședințele de informații prezidențiale a fost amânat până acum aproximativ trei săptămâni, întrucât Trump a contestat rezultatele alegerilor din 3 noiembrie. „Vor fi trași la răspundere”, a spus recent Biden într-un interviu difuzat la CBS, întrebat despre cum va rezolva hack-ul condus de Rusia. El a promis să impună „repercusiuni financiare” asupra „persoanelor fizice, precum și entităților”.
Ținte potențiale
Încălcarea masivă a datelor a permis hackerilor – despre care se crede că provin din serviciul de informații externe (SVR) din Rusia – să exploreze rețelele agențiilor guvernamentale, companiilor private și grupurilor de reflecție de luni de zile.Moscova a negat implicarea.O potențială țintă pentru sancțiunile financiare ale Trezoreriei SUA ar fi serviciul SVR, a spus Edward Fishman, un membru al Consiliului Atlantic care a lucrat la sancțiunile Rusiei la Departamentul de Stat în timpul administrației Obama. Rapoartele media au sugerat că grupul de hacking legat de SVR, cunoscut sub numele de „Cosy Bear” sau APT29, a fost responsabil pentru atacuri. Trezoreria SUA a impus deja sancțiuni financiare altor servicii de securitate rusești, FSB și GRU. Dar mai eficiente ar fi acele sancțiuni împotriva companiilor de stat rusești și a imperiilor comerciale ale oligarhilor apropiați de președintele Vladimir Putin. Aceste ținte ar putea include gigantul de aluminiu Rusal, care a văzut sancțiunile SUA ridicate în 2018. James Andrew Lewis, expert în securitate cibernetică la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un grup de reflecție de la Washington, este de părere că o opțiune mai puternică ar putea fi tăierea Rusiei de la sistemul internațional SWIFT de transfer bancar și mesagerie financiară, o mișcare paralizantă care ar împiedica companiile ruse să proceseze plăți către și de la clienți străini. “O astfel de mișcare a fost prevăzută în 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, dar ar afecta sectorul energetic rus, complicând vânzările de gaze către Europa și lovind companiile europene cu operațiuni rusești. Hackerii au lăsat în urmă un cod rău intenționat care le-ar permite accesul la sistemele americane pentru represalii împotriva oricărui atac cibernetic din SUA și vor dura luni de zile până experții să le elimine”, a adaugat el.