AcasăȘTIRI EXTERNEOpozantul belarus Roman Protasevici a fost eliberat din închisoare, dar calvarul lui...

Opozantul belarus Roman Protasevici a fost eliberat din închisoare, dar calvarul lui continuă

Roman ProtaseviciOpozantul belarus Roman Protasevici a fost eliberat din închisoare, dar calvarul lui continuă

Justiţia belarusă l-a transferat din închisoare în arest la domiciliu pe jurnalistul de opoziţie Roman Protasevici, arestat în luna mai, la coborârea sa dintr-un avion de pasageri forţat să aterizeze la Minsk. Informația a fost confirmată de un membru al familiei opozantului.

Roman Protasevici se află în prezent într-un apartament închiriat la Minsk. Autorităţile nu au oferit niciun fel de informaţii în acest sens familiei.

Mi-e greu să comentez acţiunile autorităţilor sau scopul lor”, a spus tatăl lui Protasevici.

Ei sunt încă sub controlul deplin al autorităţilor, nu s-a renunţat la acuzaţii împotriva niciunuia. Autorităţile nu ne spun nimic despre starea lor, este pur şi simplu o bătaie de joc”, a declarat Dmitri Protasevici, tatăl opozantului.

Și iubita lui Roman Protasevici, Sofia Sapega, care este cetăţean rus, a fost de asemenea transferată într-un apartament închiriat, unde locuieşte singură.

UE a impus sancţiuni Belarusului

De ce a fost luată o decizie mai blândă în cazul lui Roman Protasevici? Decizia regimului de la Minsk de a-i elibera pe cei doi vine la scurt timp după ce UE, dar și alte state ale lumii au decis să impună sancțiuni economice dure Belarusului.

Interceptarea avionului Ryanair care făcea cursa între Atena şi Vilnius, pe 23 mai, a generat reacţii extrem de critice pe plan internaţional, iar săptămâna aceasta Uniunea Europeană (UE) a impus ample sancţiuni economice împotriva Belarus în legătură cu acest incident.

La scurt timp de la aterizarea la Minsk, cei doi au fost reținuți la ordinal președintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

author avatar
Andrei Ștefan
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger