America s-a retras cu coada între picioare din Afganistan, iar talibanii încep să controleze țara și o vor face și în comerțul cu droguri, care a contribuit la victoria lor.
Talibanii sunt implicați până peste cap în extinderea culturilor de mac, extracția opiului, traficul și perceperea taxelor de export ale contrabandiștilor către Africa, Europa, Canada, Rusia, Orientul Mijlociu și alte părți ale Asiei.
Afganistanul rămâne cel mai mare furnizor ilicit de opiacee din lume și sigur va rămâne astfel, deoarece talibanii au preluat puterea la Kabul, au declarat oficiali și experți din SUA și ONU.
După 20 de ani de război, mulți afgani sunt dependenți de comerțul cu stupefiante. Țara este scufundată într-o criză economică și umanitară, iar reîntoarcerea talibanilor va deschide calea pentru o producție și mai mare de droguri, relatează Al Jazeera.
„Talibanii s-au bazat pe comerțul cu opiu afgan ca una dintre principalele lor surse de venit”, a declarat pentru Reuters Cesar Gudes, șeful biroului din Kabul al Oficiului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).
Odată cu intrarea talibanilor în Kabul duminică, „ sunt cele mai bune momente în care aceste grupuri ilicite tind să se poziționeze pentru a-și extinde afacerea”.
O marfă de miliarde de dolari
În ciuda amenințărilor reprezentate de afacerea drogurilor din Afganistan, SUA și alte națiuni rareori menționează în public necesitatea abordării comerțului – estimat de UNODC la peste 80% din aprovizionarea mondială cu opiu și heroină.
“Narcoticele ilicite sunt cea mai mare industrie a Afganistanului, cu excepția războiului”, a spus Barnett Rubin, fost consilier al Departamentului de Stat al SUA.
Valoarea maximă estimată pentru toate timpurile pentru producția de opiu a fost stabilită în 2017 la 9.900 de tone, adică peste 1,4 miliarde de dolari sau aproximativ 7% din PIB-ul Afganistanului.
Atunci când se ia în considerare valoarea drogurilor pentru export și consum local, împreună cu substanțele chimice precursoare importate, UNODC a estimat economia ilicită globală a opiaceelor din acel an la 6,6 miliarde de dolari.
Oficialii ONU spun că talibanii au câștigat 1,6 miliarde de dolari între 2018 și 2019 din comerțul cu droguri, iar în acest an au obținut 60% din veniturile lor anuale de pe urma acestui comerț, potrivit raportului US Special Inspector General for Afghanistan (SIGAR) din luna mai.
Washingtonul a cheltuit aproximativ 8,6 miliarde de dolari între 2002 și 2017 pentru a împiedica afacerile cu droguri din Afganistan.
Aceste eforturi „nu au avut prea mult succes”, a declarat pentru Reuters generalul Joseph Votel, care a condus Comandamentul Central al SUA din 2016 până în 2019.
În schimb, spun experții, au stârnit furia împotriva guvernului din Kabul și a susținătorilor săi străini – și simpatie pentru talibani – în rândul fermierilor și muncitorilor care depind de producția de opiu pentru a-și hrăni familiile.
La ,,producsia” merge struna la afghani ! Ce e farina…? aaaa cocaina! Un soldat din state intrebat fiind ce facea in Afghanistan a zis ca pazea cîmpurile de maci sa nu le strice,sau culeaga talibanii..Economic Afghanistanu merge brici! consumu de prafăraie a crescut odata cu plandemia ! Miliarde de $ vin in Afghanistan anual ,criza economica acolo nu e de cel putin 30jj de ani ! PIBu crește catre cer ! Deci refugiati economic n-ar trebuii sa fie !