AcasăȘTIRI EXTERNEOperațiuni criminale: adversarii lui Putin trebuie să dispară

Operațiuni criminale: adversarii lui Putin trebuie să dispară

Alexei Navalnîi este liderul opoziției ruse și, de asemenea, cel mai puternic adversar politic al lui Vladimir Putin. Posibil otrăvit, aflat în stare critică în Germania, el  a fost vizat de mai multe ori de autoritățile ruse – atacuri fizice și arestări – metodele obișnuite folosite de Kremlin pentru eliminarea adversarilor incomozi, iar după spitalizarea sa la Berlin nu a durat mult să înceapă căutarea unui vinovat.

„Este Putin. Indiferent dacă a dat sau nu comanda personală, responsabilitatea îi revine în totalitate”, a spus purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kyra Yarmush. Ea susține varianta otrăvirii. Acuzația nu este surprinzătoare: boala lui Navalnîi are o asemănare suspectă cu ceea ce i s-a întâmplat jurnalistei Anna Politkovskaia (o altă opozantă a lui Putin) în 2004, care a leșinat brusc după ce a urcat într-un avion. Ca și în cazul lui Navalnîi, cei apropiați de Politkovskaia au arătat că o cauză presupusă ar fi o toxină strecurată într-o ceașcă de ceai. Jurnalista  a supraviețuit acelui atac, dar a fost împușcată mortal în fața casei sale doi ani mai târziu. Acum, Moscova îi dorește lui Navalnîi „o recuperare rapidă”. Boris Nemţov, adversar celebru al lui Putin, a fost împușcat în plină stradă, în 2015.

Un alt activist de opoziție, Piotr Verzilov, s-a îmbolnăvit brusc după ce a participat la o ședință de judecată în 2018, notează Politico. O serie de avocați, jurnaliști și apărători ai drepturilor omului au fost găsiți morți în condiții suspecte de-a lungul ultimilor cincisprezece ani. În 2019, Navalnîi a fost dus la spital în urma unei intoxicații suspecte. În 2017, a suferit arsuri chimice după ce a fost atacat cu vopsea. A fost arestat de mai multe ori. Peste hotare, Viktor Iușcenko(ajuns președinte al Ucrainei) a fost contaminat cu dioxină în 2004. Alte exemple sunt otrăvirile fostului ofițer  FSB Alexandr Litvinenko (care și-a acuzat  public superiorii pentru ordinul de asasinare a lui Boris Berezovski) și a agentului dublu Serghei Skripal. Alexei Navalnîi este probabil singurul jucător politic capabil să organizeze un protest anti-Putin la nivel national și a criticat vehement reformele constituționale care i-au deschis calea liderului de la Kremlin să rămână la putere până în 2036.

Când Navalnîi s-a îmbolnăvit, se întorcea dintr-o călătorie de campanie în Siberia, care a inclus o oprire în cel de-al treilea oraș al Rusiei, Novosibirsk, unde 34 de candidați ai opoziției candidează pentru 50 de locuri în consiliul municipal. În orașul Khabarovsk din Extremul Orient al Rusiei, protestele la scară largă au izbucnit de o lună, după arestarea unui guvernator local, și  s-au întors rapid împotriva Moscovei și a lui Putin însuși. Cazul popularului Alexei Navalnîi vine într-un moment sensibil pentru Rusia în contextul revoltei populare în Belarusia vecină împotriva președintelui Alexandr Lukașenko. Și este exact genul de neliniște civică pe care Vladimir Putin, cu ratinguri în scădere, le consideră o amenințare existențială.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger