AcasăȘTIRI EXTERNEOperațiunea „Telescreen” sau cum America a spionat cibernetic 45 de state, inclusiv...

Operațiunea „Telescreen” sau cum America a spionat cibernetic 45 de state, inclusiv țări aliate!

Acuzată de comunitatea internațională că este în spatele multora dintre atacurile cibernetice date în ultimii ani, China replică printr-o serie de dezvăluiri uluitoare. Beijingul a făcut publice o serie de dovezi despre cum Statele Unite și-au monitorizat aliații! Concret: America a spionat cibernetic 45 de state, inclusiv țări partenere! Operațiunea „Telescreen” s-a derulat pe o perioadă de 10 ani.

Chinezii arată că au descoperit un grup de hackeri cu legături în cadrul Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA responsabil de crearea unui program avansat și ascuns, folosit pentru spionaj la cel mai înalt nivel.

„Equation”, elite hackerilor în subordinea NSA

Experții Laboratorului Qi an Pangu, din Beijing, au confirmat pentru Global Times declasificarea unor detalii tehnice complete și legăturile organizaționale ale ceea ce poartă numele de cod Operațiunea „Telescreen” (Bvp47). Programul a fost conceput ca un „backdoor” de top de către Equation, un grup de elită format din cei mai buni hackeri ai momentului, plasați sub coordonarea și protecția NSA.

Este pentru prima dată când China și experții săi în securitate cibernetică reușesc să spargă acest „Advanced Persistent Threat” (APT), un atac de proporții lansat de Equation.

IT-iștii chinezi susțin că Operațiunea „Telescreen” este în derulare de mai bine de 10 ani și în continuare face ravagii în întreaga lume. Atacul americanilor a vizat 45 de țări, inclusiv superputeri ca Rusia și China sau aliați tradiționali ai SUA, precum Japonia, Germania, Spania și Italia. 287 de obiective strategice au fost vizate de atacul cibernetic al Equation. Chinezii susțin și că Japonia a fost folosită ca rampă de lansare pentru atacuri asupra unor ținte din Asia de Sud-Est.

Din 2013 se știa de acest atac

Backdoor este un tip de atac APT în spațiul cibernetic și se referă la o modalitate de a ocoli controalele de securitate pentru a avea acces la rețeaua de sistem. APT este similar cu un virus cibernetic.

Potrivit Beijingului, experții săi au extras prin criptare complexă un astfel de backdoor suspect în timp ce verificau calculatorul unei persoane atacate de un virus cibernetic. După ce au reușit să spargă programul, cercetătorii chinezi l-au identificat ca fiind un backdoor de top utilizat pentru atacurile APT. Cu toate acestea, investigațiile au fost oprite pentru că programul americanilor solicita o „cheie privată” (cod) pentru a activa funcția sa de control de la distanță.

Peste trei ani, în 2016, Shadow Brokers, un cunoscut grup de hacking, a spart protecția Equation și a pătruns în sistem, de unde a extras numeroase informații. Printre fișierele descoperite s-a găsit și singura „cheie privată” de criptare asimetrică care a putut activa controlul de la distanță al controversatului program de tip backdoor.

Verificările în amănunt au scos la iveală ceea ce poartă numele de cod Operațiunea „Telescreen”. Han Zhengguang, fondatorul Pangu Laboratories, declară că Operațiunea „Telescreen” prezintă o complexitate tehnică ridicată, o flexibilitate a arhitecturii și o rezistență sporită ce permit hackerilor să obțină date și informații foarte ușor. „Telescreen” a putut ataca inclusiv sistemele de operare Linux, Aix, Solaris și SUN!

Pritre țintele NSA, baza de date a Serviciului de telecomunicații din China, departamentele militare coordonate de la Beijing, chiar și câteva universități de top.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
755 afisari

5 COMENTARII

  1. postacii lu handicapatu de putin fac spume acum batand in tastaturi doar doar i mai crede cineva

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger