AcasăȘTIRI EXTERNEOperațiunea „prăjirea creierelor” aduce zeci de miliarde profit. Tinerii americani, păcăliți de...

Operațiunea „prăjirea creierelor” aduce zeci de miliarde profit. Tinerii americani, păcăliți de „siguranța” consumului de canabis legalizat

Operațiunea „prăjirea creierelor” aduce zeci de miliarde profit. Tinerii americani, păcăliți de „siguranța” consumului de canabis legalizat / Foto: printscreen

Consumul regulat de canabis la vârsta de 20 de ani poate provoca leziuni permanente la nivelul creierului, iar legalizarea acestuia în unele state din SUA a sugerat în mod greșit multora că acesta este sigur, a declarat directoarea National Institute on Drug Abuse.

Dr. Nora Volkow, care conduce institutul de aproape două decenii, a avertizat că consumul de canabis în rândul tinerilor adulți reprezintă o „preocupare” și a cerut mai multe cercetări „urgente” privind „potențialele riscuri pentru sănătate” pentru această categorie de vârstă.

Legalizarea face drogul mai „atractiv”

Agenția sa – care face parte din National Institutes of Health – a dezvăluit luni că un număr record de tineri cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani consumau canabis în 2021.

Numeroase studii au avertizat că utilizarea regulată a canabisului poate afecta dezvoltarea creierului – care continuă până la vârsta de 20 de ani – și că este mai probabil ca consumatorii repetați să aibă dificultăți sociale și să se confrunte cu probleme în carieră și în relații.

În prezent, canabisul este complet ilegal doar în patru state – Idaho, Kansas, Carolina de Sud și Wyoming – 19 state au aprobat utilizarea lui în scopuri recreative și aproape toate statele i-au dat deja undă verde pentru uz medicinal – de obicei pentru tratarea durerilor cronice.

Experții avertizează că legalizarea drogului a dus la o mai mare acceptare a acestuia în ultimii ani, ceea ce a determinat mai multe persoane să îl încerce. Stresul provocat de pandemia Covid-19 a determinat, de asemenea, creșterea numărului de persoane care îl folosesc.

Volkow a declarat pentru DailyMail că este posibil ca consumul de canabis să fi crescut din cauza faptului că a fost legalizat în multe state, ceea ce îl face „mai atractiv” „Legalizarea nu numai că a facilitat accesul la canabis pentru utilizarea sa regulată, dar a contribuit, de asemenea, la percepția că acesta este un drog «sigur» ”, a spus ea.

Volkow a subliniat studiile care sugerează că consumul de canabis în mod regulat, în doze mari sau pe o perioadă lungă de timp poate duce la probleme de dezvoltare a creierului – scăderea IQ-ului – și psihoză.

De asemenea, ea a subliniat că drogul a fost asociat cu probleme sociale, inclusiv cu o probabilitate mai mare de abandon școlar. Agențiile de sănătate din SUA avertizează de ani de zile că există un „risc real” ca canabisul să dăuneze dezvoltării psihice și vieții sociale a unei persoane – inclusiv să declanșeze probleme în relații, educație și carieră.

Însă îngrijorările lor au fost în mare parte ascunse sub preș, în timp ce multe state merg înainte cu legalizarea drogului pentru uz recreativ. În noiembrie, alte șase state – Arkansas, Maryland, Nebraska, Dakota de Nord și de Sud și Oklahoma – urmează să decidă dacă vor liberaliza, de asemenea, utilizarea acestui drog.

O industrie de 30 de miliarde de dolari

Industria canabisului, în valoare de 30 de miliarde de dolari, susține că administrarea drogului – fie că este vorba de fumat, de vapat sau sub alte forme – poate ajuta la ameliorarea sentimentelor de anxietate sau depresie, a durerii cronice – și chiar la combaterea dependențelor.

Dar în statele în care a fost legalizat, mulți părinți spun că copiii lor au fost conduși într-o spirală a dependenței.

Raportul de luni al NIDA s-a bazat pe un sondaj efectuat pe 5.000 de tineri dintr-un grup reprezentativ la nivel național de tineri cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani. Acesta a constatat că 43% dintre respondenți au declarat că au consumat marijuana cel puțin o dată anul trecut, cu un sfert mai mult decât în urmă cu un deceniu.

De asemenea, aproximativ 29% au recunoscut că au consumat-o în fiecare lună, în timp ce 11% au declarat că au consumat-o zilnic – definită ca fiind de cel puțin 20 de ori pe lună – dublu față de nivelul de acum zece ani.

author avatar
Tudor Borcea
499 afisari

3 COMENTARII

  1. Care sunt rai de musca fumeaza tampenii si se drogheaza inca de la14ani…nu ai ce sa le faci e imposibil de oprit nebunii de la sinucidere.Ce vorbesc eu…mai devreme de14ani incep astia…la14ani deja le stiu pe toate

  2. Nebunia e și mai mare când acelorași tineri li se predică homosexualitatea. La București se vor destrăbăla din nou lgbq-istii, iar după a treia zi se vor deplasa la Belgrad, la Europride, care va dura 7 zile. Dacă un nemernic pe nume Citu ne-a făcut teroriști pe cei care nu ne-am înțepat anticovid, sârbii au ieșit mult mai șifonati: președintele Serbiei le-a zis să nu fie atât de împotriva paradei mândriei că în sinea lor toți sunt gey. Ceea ce a stârnit furia poporului. Pentru 28 august se organizează în fața Patriarhiei o mare adunare de protest. Greu de crezut că se va interzice parada când însăși prim-ministrul, Ana Brnabic, e lesbiana recunoscută. Ba și despre ditamai patriarhul și despre episcopul de Banat se zice că ar cam fi și ei pe dos. De urmărit evoluția îmbolnăvirilor cu HIV sau variola maimuței în cele două capitale. Țineți-vă câinii la fereala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger