AcasăȘTIRI EXTERNEOperațiunea „Mareea Albă”. Cât să tragă pe nas o țară întreagă (FOTO/VIDEO)

Operațiunea „Mareea Albă”. Cât să tragă pe nas o țară întreagă (FOTO/VIDEO)

Operațiunea „Mareea Albă”. Cât să tragă pe nas o țară întreagă (FOTO/VIDEO)

Autoritățile portugheze au confiscat 5,2 tone de cocaină la bordul unui velier sub pavilion spaniol, în largul Portugaliei, în timpul unei operațiuni comune care a dus la arestarea a doi spanioli și a unui peruvian.

Această captură de 183 de pachete de cocaină, expusă în baza militară a marinei portugheze situată în suburbiile sudice ale Lisabonei, reprezintă „ cea mai mare confiscare de stupefiante efectuată în Portugalia în ultimii 15 ani ”, a declarat directorul poliției judiciare portugheze, Luis Neves.

Drogurile proveneau din Venezuela și Columbia

„Aceasta este o lovitură grea pentru cei care doresc să inunde Europa cu cocaină”, a spus el în timpul unei conferințe de presă despre această operațiune, cu numele de cod „Mareea alba”, desfășurată în cooperare cu autoritățile spaniole și cu sprijinul Agenției Federale SUA pentru Droguri ( DEA) și Agenției britanice de luptă împotriva criminalității (NCA).

Cei trei bărbați arestați sâmbătă, cu ajutorul marinei și Forțelor Aeriene portugheze, sunt suspectați că aparțin unei rețele criminale puternice care organizează traficul de cocaină în cantități mari între America Latină și Europa, scrie Rtbf.

Printre ei se află un traficant de droguri deja cunoscut de autorități și „care fusese vizat de mandat de arestare” din luna martie, au declarat autoritățile spaniole într-un comunicat. Potrivit anchetatorilor, drogurile proveneau din Venezuela și Columbia.

Cooperarea dintre cele două țări iberice „ne permite să trimitem un mesaj clar traficanților: nu va fi ușor să faceți trafic în Spania și Portugalia ”, a declarat șeful echipei centrale de stupefiante a poliției spaniole, comisarul Antonio Martinez Duarte.

„Importanța operațiunii este, fără îndoială, faptul că am retras de pe piață și din societate cinci tone de cocaină care nu vor mai ajunge pe străzile noastre, dar și arestarea a trei membri ai echipajului. Aceștia au făcut obiectul mai multor investigații efectuate de Spania și Portugalia, sunt persoane foarte active, foarte familiarizați cu lumea navigației și a traficului maritim de droguri”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea