AcasăȘTIRI EXTERNE„Operațiune specială” lângă Taiwan? China avertizează companiile să evite zborurile în jurul...

„Operațiune specială” lângă Taiwan? China avertizează companiile să evite zborurile în jurul insulei

„Operațiune specială” lângă Taiwan? China avertizează companiile să evite zborurile în jurul insulei

China a avertizat companiile aeriene care operează în Asia să evite să zboare în zonele din jurul Taiwanului, unde desfășoară exerciții militare, ca răspuns la vizita pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

O notificare oficială a fost trimisă marți, târziu, ora Hong Kong-ului, desemnând șase zone din spațiul aerian drept „zone periculoase”, potrivit transportatorilor care au primit mesajul și lui Jang Chang-seog, un oficial al Ministerului sud-coreean al Transporturilor. Zborurile vor fi restricționate de joi (4 august) de la ora 12:00 până duminică la ora 12:00.

Manevre cu muniții reale

Nancy Pelosi a ajuns marți seară la Taipei fiind cel mai înalt politician american care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani, ceea ce a determinat China să condamne vizita și să prezinte o serie de răspunsuri economice și militare.

China consideră că insula, o democrație și un furnizor cheie de semiconductori, este o provincie renegată care trebuie reunificată, cu forța dacă este necesar. Taiwanul rămâne cea mai sensibilă problemă între SUA și China, cu potențialul de a declanșa într-o zi un conflict militar.

Într-o declarație de miercuri, Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a declarat că acțiunile provocatoare ale Chinei de creștere intenționată a activităților sale militare îndreptate spre Taiwan „au provocat ordinea internațională și au afectat pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

Ministerul a adăugat: „Armata Populară de Eliberare a anunțat exerciții cu muniții reale reale și a cerut ca avioanele și navele altor națiuni să nu se apropie de anumite spații aeriene și ape teritoriale, ceea ce a fost deosebit de dăunător pentru comerțul internațional și schimburile economice, precum și pentru legea și ordinea internațională”.

Guvernul taiwanez va continua să stimuleze în mod activ capacitățile de autoapărare ale Taiwanului și, de asemenea, va menține o comunicare și negocieri strânse cu țări cu linii similare, cum ar fi SUA, „pentru a proteja ordinea internațională care se bazează pe reguli și pentru a preveni escaladarea situației regionale, asigurând astfel siguranța în strâmtoarea Taiwan, precum și pacea, stabilitatea și prosperitatea în regiunea Indo-Pacifică”, screi The Straits Times.

Ministerul a reiterat că Taiwanul va continua să își apere suveranitatea și integritatea teritorială.

author avatar
Tudor Borcea