AcasăȘTIRI EXTERNEOperațiune pe timp de criză! ISIS comercializează măști de protecție în SUA...

Operațiune pe timp de criză! ISIS comercializează măști de protecție în SUA pentru finanțarea atacurilor teroriste

ISIS oferă echipamente de protecție personală pe fondul pandemiei de Covid-19, însă ilegal. Este doar o escrocherie online demarată pentru a strânge fonduri pentru finanțarea atacurilor teroriste.

Grupurile teroriste din Orientul Mijlociu vizează unităţile de intervenţie de urgenţă americane într-o escrocherie online, au declarat miercuri procurorii federali. Se presupune că grupurile încearcă să strângă bani, oferind echipamente de protecție personală necorespunzătoare într-un moment de deficit economic disperat pe fondul pandemiei de coronavirus.

Printr-o escrocherie online, ISIS a vândut măști false la spitale, case de îngrijire și unități de intervenție. Teroriștii au mai folosit și rețelele sociale și criptomonede pentru a strânge bani pentru arme și operațiuni teroriste, informează CBS.

ISIS s-a folosit de site-ul facemaskcenter.com pentru traficul de măști false de tip N-95, potrivit unui oficial superior al Departamentului de Justiție. Se presupune că printre obiectivele lor s-au numărat spitale, case de îngrijire medicală și unităţi de intervenţie de urgenţă. În momentul de față, site-ul este imposibil de accesat.

„Au o operaţiune sofisticată online şi aici au transformat acea operaţiune în crearea acestor site-uri web falsificate pentru a obţine bani pentru finanţarea terorismului. Iar oamenii se gândeau că plătesc pentru o mască de care aveau nevoie”, a declarat pentru CBS News procurorul general adjunct al Direcţiei de Securitate Naţională, John Demers.

Al-Qaida și Hamas: campanii teroriste pe Internet

Un înalt oficial al Departamentului de Justiție a declarat pentru CBS News că frauda ISIS-Covid-19 este „doar o mică parte” a activității infracționale la nivel global, concepută pentru a răspândi teamă în jurul virusului.

Anchetatorii de la Departamentul de Justiție, FBI, Securitate Naţională şi Agenţia de Administrare Fiscală au descoperit, de asemenea, că teroriștii din Al-Qaida și Hamas au folosit reţelele de socializare şi criptomonede pentru a strânge bani pentru arme şi operaţiuni, acesta fiind cel mai mare caz de acest gen. Ulterior, autoritățile americane au confiscat 2 milioane de dolari și peste 300 de conturi de criptomonede.

„Pe baza unor mandate autorizate judiciar, autoritățile americane au confiscat milioane de dolari, peste 300 de conturi de criptomonede, patru site-uri web și patru pagini de Facebook toate legate de întreprinderea infracțională”, a adăugat agenția guvernamentală.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
42 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger