OPEC şi aliaţii săi au convenit joi să accelereze producţia de petrol în lunile iulie şi august, pe fondul unei creșteri a cererii globale. Însă, atenție, Rusia rămâne un membru important al grupului OPEC și va contribui la creșterile viitoare, a anunțat organizația.
Cartelul a declarat că va creşte producţia cu aproape 650.000 de barili pe zi în lunile ce urmează. Creşterile planificate erau de aproximativ 400.000 b/d, potrivit The Guardian.
OPEC+ crește producția de petrol
Măsura a fost luată la doar câteva zile după ce UE a convenit să impună o interdicţie asupra importurilor de petrol rusesc, adâncind temerile legate de penuria de energie la nivel mondial, în timp ce invazia Moscovei în Ucraina continuă să agite pieţele.
Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, doi dintre cei mai puternici producători de țiței din cadrul OPEC, vor mări producția, inundând piața de țiței. Riadul și-a dat acordul să ajute piața, văduvită acum de absența petrolului rusesc, urmare a sancțiunilor impuse Moscovei.
Prețurile țițeiului Brent au crescut ușor după anunț, cu 0,5%, ajungând la 116,94 dolari pe baril.
Rusia, câștiguri importante din exportul de țiței
Membrii OPEC au spus că au „observat cea mai recentă redeschidere de la blocaje în marile centre economice globale”, dar nu au menționat consecințele conflictului din Ucraina, care a dus la embargouri asupra petrolului împotriva Rusiei și a determinat cererea de petrol de la alți producători.
Reducerea blocajelor Covid în întreaga lume a adăugat, de asemenea, presiunea asupra aprovizionării cu combustibil.
Bloomberg Economics a calculat că Moscova va primi în continuare 285 de miliarde de dolari anul acesta pentru exporturile sale de combustibili fosili, inclusiv gaze pe care țările europene se bazează foarte mult.