AcasăȘTIRI EXTERNEONU pregătește anchetă internațională în teritoriile palestiniene ocupate și în Israel

ONU pregătește anchetă internațională în teritoriile palestiniene ocupate și în Israel

ONU pregătește anchetă internațională în teritoriile palestiniene ocupate și în Israel/ Foto: Facebook

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU organizează joi,27 mai, o reuniune specială pentru a discuta despre crearea unei comisii internaționale de anchetă privind abuzurile drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate și în Israel.

Reuniunea are loc la cererea Pakistanului, în calitate de coordonator al Organizației pentru Cooperare Islamică, și a autorităților palestiniene.

La reuniune, țările vor examina „situația gravă a drepturilor omului” în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est și Israel, a precizat ONU într-un comunicat difuzat la 20 mai.

Proiectul de rezoluție solicită comisiei să ia în considerare „toate presupusele încălcări ale dreptului internațional umanitar și toate presupusele încălcări și abuzuri ale dreptului internațional cu privire la drepturile omului” care au dus la recentele tensiuni israeliano-palestiniene.

În perioada 10 – 21 mai, 253 de palestinieni au fost uciși de armata iraeliană în Fâșia Gaza, inclusiv 66 de copii și combatanți, potrivit autorităților locale. În Israel, focul de rachete din Gaza trimise de Hamas a ucis 12 persoane, potrivit poliției.

Domeniul de aplicare al rezoluției depășește cu mult recentul al Israelului cu palestinienii. Textul solicită Comisiei să studieze „toate cauzele profunde ale tensiunilor recurente (…), inclusiv discriminarea sistematică și represiunea bazate pe identitatea națională, etnică, rasială sau religioasă”.

Sesiunea Consiliului – cel mai înalt organism ONU în acest domeniu – a început cu o declarație a lui Michelle Bachelet, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului.

Ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Maliki, este așteptat să se adreseze adunării, la fel ca ambasadorul israelian la Biroul ONU la Geneva, Meirav Eilon Shahar.

Ancheta ar trebui să se concentreze pe stabilirea faptelor și colectarea probelor și a materialelor care ar putea fi utilizate în urmărirea penală și, pe cât posibil, identificarea vinovaților pentru a putea fi judecați.

 „Impunitate sistemică”

„O impunitate sistemică și îndelungată” a „subminat toate eforturile pentru a ajunge la o soluție justă și pașnică”, acuză textul rezoluției.

Dacă rezoluția va fi adoptată, ar fi pentru prima dată când Consiliul a creat o comisie de anchetă cu mandat fără o durată prestabilită.

Mandatele altor comisii de anchetă, precum cea privind Siria, trebuie reînnoite în fiecare an.

20 dintre cei 47 de membri ai Consiliului s-au numărat printre cele 66 de țări care au susținut apelul pentru o sesiune specială.

În timpul anunțului reuniunii, ambasadorul Israelului la Biroul Națiunilor Unite la Geneva, Meirav Shahar, a denunțat o convocare care „dovedește că acest organism are o agendă anti-Israel” și a cerut statelor membre să se opună întâlnirii.

Israelul este singura țară cu un punct fix pe ordinea de zi pentru fiecare sesiune a Consiliului, unul dintre motivele pentru care Statele Unite, sub președintele Donald Trump, au părăsit organizația. Noul președinte Joe Biden a adus Statele Unite înapoi ca țară observatoare.

 

 

author avatar
Tudor Borcea