AcasăȘTIRI EXTERNEONU: Loviturile Israelului în Gaza ar putea constitui crime de război

ONU: Loviturile Israelului în Gaza ar putea constitui crime de război

ONU: Loviturile Israelului în Gaza ar putea constitui crime de război/ Foto: Facebook

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, vrea să verifice dacă clădirile vizate de armata israeliană în enclava palestiniană au realmente utilizate în scopuri militare.

Loviturile armatei israeliene asupra Fâșiei Gaza ar putea constitui crime de război, a declarat joi, 27 mai, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, subliniind că nu a primit dovezi potrivit cărora clădirile vizate au fost utilizate în scopuri militare.

„Dacă se dovedește că impactul asupra civililor și obiectelor civile este nediscriminatoriu și disproporționat, acest atac poate constitui o crimă de război”, a spus Michelle Bachelet la deschiderea unei reuniuni extraordinare a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU organizează joi, 27 mai, o reuniune specială pentru a discuta despre crearea unei comisii internaționale de anchetă privind abuzurile drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate și în Israel.

Conflictul dintre Hamas și Israel, cel de-al patrulea din 2008, a izbucnit la10 mai, Hamas trăgând rachete asupra Israelului în solidaritate cu sutele de palestinieni răniți în zilele de ciocniri cu poliția israeliană pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est ocupat. La originea ciocnirilora a stat amenințarea cu expulzarea familiilor palestiniene în beneficiul coloniștilor israelieni.

Încălcarea dreptului umanitar internațional

„Această escaladare este direct legată de proteste și de răspunsul puternic al forțelor de securitate israeliene, mai întâi în Ierusalimul de Est, apoi pe întreg teritoriul palestinian ocupat și în Israel”, a subliniat Bachelet.

Ea a subliniat că atacurile cu rachete lansate de Hamas „sunt nediscriminatorii și nu fac distincție între obiecte militare și civile și, prin urmare, utilizarea acestora constituie o încălcare clară a dreptului internațional umanitar”, scrie Ouest-France.

În ceea ce privește atacurile aeriene israeliene asupra Gaza, a spus ea, acestea au lăsat „ mulți civili morți și răniți și au provocat distrugeri și daune pe scară largă asupra bunurilor civile”.

Înaltul oficial al ONU a subliniat, de asemenea, faptul că implantarea mijloacelor militare în zonele civile dens populate sau lansarea atacurilor din aceste zone constituie de asemenea o încălcare a dreptului umanitar internațional.

„Și palestinienii au drepturi, aceleași drepturi”

În perioada 10 – 21 mai, 254 de palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în Fâșia Gaza, între care 66 de copii și combatanți, potrivit autorităților locale. În Israel, focul de rachete tras din Gaza a ucis 12 persoane, inclusiv un copil, o adolescentă și un soldat.

„Nu există nicio îndoială că Israelul are dreptul să-și apere cetățenii și rezidenții. Totuși, și palestinienii au drepturi. Aceleași drepturi”, a insistat Michele Bachelet.

Înaltul oficial ONU a solicitat autorităților israeliene „să pună capăt imediat procesului de expulzare ” a familiilor palestiniene, „în conformitate cu obligațiile Israelului în temeiul dreptului internațional”.

 

author avatar
Tudor Borcea
184 afisari

1 COMENTARIU

  1. In sfarsit un comunicat de grande cohones al ONU.
    Sa vad si eu perciunati inchisi pt genocid… 🤗…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger