Cauta

OMV, conturi în ruble pentru gazul rusesc

Grupul energetic austriac OMV, unul din cei mai mari importatori de gaz rusesc, se pregăteşte să deschidă conturi în ruble la Gazprombank în Elveţia, potrivit Financial Times.

Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria –  după ce ambele țări nu au satisfăcut cererea Moscovei de plată în ruble –  intensificând conflictul cu țările occidentale care se opun invadării Ucrainei.

Guvernul austriac a informat miercuri că livrările de gaze naturale ruseşti spre ţară continuă fără restricţii şi nu sunt indicii că situaţia se va schimba, în timp ce se străduieşte să găsească surse alternative.

FT susţine că grupul italian Eni, un alt mare client al Gazprom, îşi evaluează opţiunile. Compania trebuie să ia o decizie până la finalul lunii mai, când este scadentă următoarea sa plată pentru livrările ruseşti.

Un purtător de cuvânt al OMV a declarat pentru Reuters că firma lucrează la o soluţie în conformitate cu sancţiunile, ar a refuzat să specifice dacă aceasta înseamnă folosirea conturilor în ruble.

Compania germană Uniper va transfera plăţile pentru gazul rusesc către o bancă rusească şi nu va mai utiliza o bancă din Europa, a anunţat joi publicaţia Rheinische Post.

Chiar dacă Rusia a cerut plăți în ruble pentru gazul său, sistemul de plăți pe care l-a propus ar prevedea utilizarea conturilor la Gazprombank, care ar transforma plățile efectuate în euro sau dolari în ruble.

Acest lucru oferă o posibilă breșă pe care unele țări ar putea încerca să o folosească pentru a continua să cumpere gaz rusesc împotriva monedelor occidentale, în ciuda sancțiunilor UE și SUA.

Ultimele stiri

  • Burduja, despre întâlnirea cu Iohannis, de la Cotroceni: „Nu este o chestiune neobişnuită” – VIDEO
  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Exit mobile version