AcasăȘTIRI EXTERNEOMV, conturi în ruble pentru gazul rusesc

OMV, conturi în ruble pentru gazul rusesc

Grupul energetic austriac OMV, unul din cei mai mari importatori de gaz rusesc, se pregăteşte să deschidă conturi în ruble la Gazprombank în Elveţia, potrivit Financial Times.

Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria –  după ce ambele țări nu au satisfăcut cererea Moscovei de plată în ruble –  intensificând conflictul cu țările occidentale care se opun invadării Ucrainei.

Guvernul austriac a informat miercuri că livrările de gaze naturale ruseşti spre ţară continuă fără restricţii şi nu sunt indicii că situaţia se va schimba, în timp ce se străduieşte să găsească surse alternative.

FT susţine că grupul italian Eni, un alt mare client al Gazprom, îşi evaluează opţiunile. Compania trebuie să ia o decizie până la finalul lunii mai, când este scadentă următoarea sa plată pentru livrările ruseşti.

Un purtător de cuvânt al OMV a declarat pentru Reuters că firma lucrează la o soluţie în conformitate cu sancţiunile, ar a refuzat să specifice dacă aceasta înseamnă folosirea conturilor în ruble.

Compania germană Uniper va transfera plăţile pentru gazul rusesc către o bancă rusească şi nu va mai utiliza o bancă din Europa, a anunţat joi publicaţia Rheinische Post.

Chiar dacă Rusia a cerut plăți în ruble pentru gazul său, sistemul de plăți pe care l-a propus ar prevedea utilizarea conturilor la Gazprombank, care ar transforma plățile efectuate în euro sau dolari în ruble.

Acest lucru oferă o posibilă breșă pe care unele țări ar putea încerca să o folosească pentru a continua să cumpere gaz rusesc împotriva monedelor occidentale, în ciuda sancțiunilor UE și SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
417 afisari

3 COMENTARII

  1. OMV Petrom, 20% de stat, nu mai scoate gaze din România, minciuna e cu epuizarea…, dar cumpără din Rusia. Ne fac pe față numai și numai să ne sărăcească.
    Romgazu, de stat, zicea că a a oprit unele sonde în martie că a scăzut consumul și, în același timp, că o să cumpere din Rusia să-și umple depozitele pt iarnă.

  2. Numele corect este OMV-GAZPROM .Dar in configuratia politica actuala asemenea scamatorie trebuie resetata conform legii fundamentale.Deci bye bye cu scamatoriile si escrocheriile cu petrol,GAME OVER SPIEL AUS.Clica mafiota din Austria este un pericol pentru securitatea nationala si a NATO

  3. dar statul roman stie : reducerea pe extractie din zacamintele onshore este limitata voluntar. Astfel , aducem gaze pe filiera OMV , cu vizite facute la Skt Petersburg de catre membrii ai CEO.
    Frumos este ca fac vizite pe trasee ascunse ( Viena – apoi de acolo Elvetia si ulterior Skt Petersburg..)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger