AcasăȘTIRI EXTERNEOmul din umbră care l-a convins pe Putin să declare războiul. „Țarul...

Omul din umbră care l-a convins pe Putin să declare războiul. „Țarul este bun, doar boierii sunt răi”

Omul din umbră care l-a convins pe Putin să declare războiul. „Țarul este bun, doar boierii sunt răi” / Foto: The Times of Israel

Este un apărător fervent al războiului din Ucraina, vede în SUA diavolul întruchipat și acum vrea să facă economia rusă complet suverană. Un portret al „super-șoimului” Nikolai Patrușev, omul din umbră care modelează viziunea lui Vladimir Putin asupra lumii.

Când Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei la 21 februarie, majoritatea membrilor păreau înghețați de frică. Unul câte unul, miniștrii, înalți funcționari și guvernatori, și-au promis sprijinul pentru planul lui Putin de recunoaștere a Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Nimeni nu a ignorat ce va însemna acest lucru și care va fi impactul deciziei fatidice luate de liderul de la Kremlin.

Conflictul din Ucraina, „orchestrat de SUA”

În acea zi, unul dintre puținii vorbitori care i s-au adresat lui Putin într-o manieră relaxată, aproape de bună-dispoziție, a fost secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. A susținut pe deplin ideea de recunoaștere a „Republicilor Populare” dar și că Rusia ar trebui să meargă mai departe.

Patrușev este unul dintre „super-șoimi”, un termen folosit pentru a descrie o persoană care adoptă poziții deosebit de agresive sau musculoase într-un conflict. Conflictul din Ucraina, spune el, a fost „orchestrat de SUA”. Negocierile sunt acum inutile. „Scopul secret al Statelor Unite”, spune Patrușev, „nu este altceva decât prăbușirea Federației Ruse. Așadar, „nu există altă opțiune”.

Ca și ceilalți membri ai Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev înțelege prea bine implicațiile deciziei lui Putin. Inclusiv că un război cu Ucraina va distruge reputația internațională a Rusiei, scrie Le Vif.

Dar, în timp ce cei mai mulți dintre șefii de stat major se cutremură în fața acestei perspective, Patrușev pare să o primească cu bucurie. Este adevărat că, la fel ca și ceilalți siloviki (numele folosit pentru a-i desemna pe șefii serviciilor de securitate rusești), Patrușev a fost mult timp un susținător al acțiunilor dure.

Serviciile de informații, „noua aristocrație”

Patrușev este un inginer care, în anii ’90, a făcut carieră în cadrul serviciului de informații FSB, succesorul KGB-ului. Când Vladimir Putin a devenit prim-ministru în 1999, Patrușev i-a succedat în funcția de director. Imediat ce a preluat funcția, a acordat un interviu de referință cotidianului rusesc Komsomolskaia Pravda. În care a declarat fără să clipească că serviciile de informații sunt „noua aristocrație a Rusiei”.

Iar când a fost întrebat dacă nu cumva toți acești spioni nu ar reprezenta o amenințare pe termen lung pentru democrație, el a răspuns că astfel de remarci nu fac decât să „submineze încrederea în noul guvern”. Mai presus de toate, a spus Patrușev, Rusia are nevoie de „pragmatici duri” care pot face față „contradicțiilor și amenințărilor emergente” și care știu ce înseamnă „spiritul de serviciu public”.

Omul care l-a convins pe Putin

În 2008, Dmitri Medvedev a preluat președinția, iar Patrușev a fost promovat la Consiliul de Securitate al Rusiei, unde a ocupat funcția de secretar. La acea vreme, Consiliul de Securitate era mai mult un organism administrativ și nu influența cu adevărat politica. Dar, sub conducerea lui Patrușev, Serviciul de Securitate a devenit locul în care erau centralizate toate fluxurile de informații.

În calitate de secretar, Patrușev își asumă rolul de director și editor: selectează, organizează și contextualizează informațiile pentru președinte. În mare măsură, el este cel care va modela viziunea lui Putin asupra lumii. Pentru mulți, el este omul care l-a convins pe Putin să meargă la război.

Iar această lume este alcătuită din comploturi și manevre dinspre Occident. Când în 2011 vor apărea diverse revolte populare în lumea arabă, acest lucru va provoca, de asemenea, o oarecare incertitudine în inima regimului rus. În calitate de homo sovieticus de dreapta, Patrușev vede un singur vinovat posibil pentru această instabilitate crescândă: America. Războiul din Osetia de Sud din 2008, revoltele arabe, revoluția Maidan din 2014? Toate sunt comploturi ale nenorocitei de CIA pentru a distruge Rusia, spune el.

„Trădarea poporului-frate”

În 2015, într-un interviu acordat ziarului Kommersant, el a mers până la a spune că talibanii și Al-Qaeda au fost opera SUA. În același interviu, el susține că fostul secretar de stat american Madeleine Albright vrea să distrugă Rusia pentru că vrea să pună mâna pe resursele naturale din Siberia și Orientul Îndepărtat. Această afirmație pare să se bazeze pe spusele unui ofițer FSB care a susținut în anii 1990 că a reușit să citească gândurile lui Albright prin parapsihologie. Iar Patrușev pare să creadă cu adevărat în această poveste.

Patrușev pare mai deranjat de aspirațiile democratice ale Ucrainei decât de o eventuală incursiune a NATO pe acest teritoriu. El consideră că este o adevărată trădare ca un așa-numit „popor frate” să adopte valori „occidentale” precum democrația și toleranța. Pentru el, Europa nu este altceva decât un loc de decădere morală, plin de homosexuali și un simplu lacheu al imperialismului american.

Economia suverană

De asemenea, Patrușev pare să se fi folosit de criză pentru a-și spori influența. Într-un interviu acordat la sfârșitul lunii aprilie ziarului oficial al guvernului, Rossyskaya Gazeta, el a pledat pentru intensificarea luptei în Ucraina. Potrivit lui Patrușev, Rusia este în război cu „Occidentul” pentru că este singura țară care îndrăznește să se opună Americii, care de ani de zile îi incită pe ucraineni să „urască tot ce este rusesc”. Rusia luptă în Ucraina pentru „identitatea sa culturală și spirituală”.

Accentuând această dimensiune cvasi-existențială a războiului ucrainean, Patrușev încearcă să crească presiunea, în special pe plan intern. Spre deosebire de politica externă, care a fost practic monopolizată de ani de zile de către siloviki, politica economică a rămas până acum în mâinile tehnocraților (de altfel relativ competenți). Elvira Nabioullina, președinta Băncii Centrale a Rusiei, de exemplu, a avut un succes relativ timp de aproape zece ani în protejarea economiei rusești de sancțiunile financiare și economice constante provocate de politica externă progresistă.

Domnul Patrușev este convins că economia rusă ar trebui să fie organizată pe baza unor principii suverane. El nu dorește să elimine economia de piață, dar consideră că antreprenorii ruși ar trebui să acorde prioritate „securității economice” a Rusiei și să nu se gândească prea mult la mecanismele pieței.

„Țarul e bun, doar boierii sunt răi”

Principalul motiv pentru care Rusia se confruntă în prezent cu probleme legate de sancțiunile la import este faptul că unele agenții guvernamentale nu l-au ascultat suficient pe președinte. De asemenea, el avansează ideea de a lega rubla de prețurile anumitor mărfuri pentru a decupla financiar Rusia de economia globală.

Faptul că multe dintre ideile sale contravin ipotezelor economice general acceptate nu pare să-l deranjeze. Pentru că, în opinia lui Patrușev, aceste viziuni economice reprezintă tocmai o strategie americană de înrobire a restului lumii.  Cu toate acestea, ideile sale ambițioase și fanfaronadele sale ascund cu greu faptul că se luptă pentru propria supraviețuire politică. Greșelile Rusiei în Ucraina se datorează în mare parte activității serviciilor de informații. După cum spune vechiul proverb rusesc, „țarul este bun, există doar boieri răi”. O înțelepciune populară pe care șoimul suprem al „noii aristocrații” a ales să o ignore pe riscul său.

author avatar
Tudor Borcea
702 afisari

2 COMENTARII

  1. De cat neonazist mai bine comunist
    De cat tradator ,hot si corupt si lingau
    Mai bine suveranist sa scapam de cel rau
    De homalai ,onanisti ,de drogati si razisti

    De pleava umanitatii pe veci sa scapam!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger