AcasăȘTIRI EXTERNEOmul Americii i-a adus, în doar o lună, la sapă de lemn!...

Omul Americii i-a adus, în doar o lună, la sapă de lemn! Argentina, în pragul unei revoluţii

Javier Milei, preşedintele argentinian considerat omul Americii, se confruntă cu prima grevă generală împotriva politicilor sale ultraliberale, la doar 45 de zile de la preluarea mandatului.

O parte semnificativă a populației care l-a susținut pe „El loco” (Nebunul) pare să regrete acum, deoarece măsurile lui Milei vizează o reducere semnificativă a implicării statului în economie.

A concediat 7.000 de bugetari

Sute de mii de muncitori din Argentina protestează față de reformele economice radicale iniţiate de preşedintele Javier Milei.

Greva este condusă de cel mai mare sindicat din ţară, SGT, care a promis o mobilizare în masă împotriva campaniei dlui Milei de reducere a cheltuielilor publice.

La protest se vor alătura şi alte sindicate mai mici. Acţiunile greviştilor afectează deja sectoare precum cel bancar, al serviciilor publice şi al transporturilor.

Buenos Aires, în pragul unei revoluţii

Protestele s-au desfăşurat cu precădere la Buenos Aires. S-au semnalat perturbări grave în transporturi, în sectorul sănătății și în serviciile administrației publice, iar unele zboruri internaționale au fost suspendate din cauza grevei naționale.

Guvernul a reziliat prin decret contractele a 7 mii de angajați din sectorul public, ceea ce corespunde la 5% din Produsul Intern Brut (PIB) și vizează reducerea cheltuielilor statului cu 5%.

Bilanţul lui Milei după o lună şi jumătate de mandat:

  • o avalanșă de proiecte de lege de dereglementare,
  • o devalorizare de 54% a monedei naționale,
  • măsuri de austeritate reale sau planificate.
author avatar
Andrei Ștefan