AcasăȘTIRI EXTERNEOMS: Vaccinarea obligatorie a populației este o opțiune de „ultimă instanță”

OMS: Vaccinarea obligatorie a populației este o opțiune de „ultimă instanță”

OMS: Vaccinarea obligatorie a populației este o opțiune de „ultimă instanță”

Confruntată cu revenirea pandemiei Covid-19 în Europa, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut un apel, marți, 7 decembrie, pentru protejarea mai eficientă a copiilor, păstrând în același timp vaccinarea obligatorie a populației ca „ultimă soluție”.

Filiala europeană a OMS a cerut, în contextul unei intensificări a epidemiei Covid-19, o mai bună protejare a copiilor cu vârsta cuprinsă între patru şi 15 ani, cea mai afectată categorie de vârstă în prezent.

Copiii cu vârste de 5-14 ani, cei mai vulnerabili

Pentru a evita noi închideri ale claselor și revenirea învățământului la distanță, filiala europeană a OMS recomandă consolidarea testării în școli și luarea în considerare a vaccinării școlarilor”.

„Utilizarea măștilor şi ventilarea, dar şi teste regulate ar trebui să fie norma în toate şcolile primare, iar vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată şi luată în calcul la nivel naţional, în vederea protejării elevilor”, a declarat într-o confernţă de presă online directorul OMS Europa, Hans Kluge.

Potrivit OMS, cazurile sunt în creștere în prezent la toate grupele de vârstă, „cu cele mai mari rate întâlnite în prezent în rândul copiilor de 5-14 ani”. „Nu este neobișnuit astăzi să vedem incidențe de două până la trei ori mai mari la copiii mici decât la ​​totalul populației”, a subliniat Hans Kluge.

Cât despre vaccinarea obligatorie, decisă sau avută în vedere de anumite țări, aceasta trebuie să rămână un recurs de „ultimă instanță”, doar atunci când toate opțiunile posibile de creștere a ratei de vaccinare au fost epuizate”, potrivit OMS Europa, scrie AFP.

Omicron în vizor

Organizația și-a arătat încă o dată îngrijorarea față de noua variantă Omicron, dar a chemat la combaterea variantei dominante actuală, Delta pentru „o victorie, mâine, împotriva Omicron”.

„Omicron este în vizor și în creștere și avem dreptate să fim îngrijorați și precauți. Dar problema acum este Delta și felul cum reușim împotriva variantei Delta astăzi, va fi o victorie împotriva variantei Omicron mâine”, înainte ca cazurile să escaladeze masiv, conchide OMS.

author avatar
Tudor Borcea