AcasăȘTIRI EXTERNEOMS umblă iar cu Covid-19 vopsit. Echipa care a anchetat în Wuhan...

OMS umblă iar cu Covid-19 vopsit. Echipa care a anchetat în Wuhan nu va publica concluziile provizorii

OMS umblă iar cu Covid-19 vopsit. Echipa care a anchetat în Wuhan nu va publica concluziile provizorii

Echipa de experți a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), trimisă în ianuarie la Wuhan, în China, pentru a investiga originile pandemiei Covid-19, a decis până la urmă să nu-și publice concluziile provizorii.

Această decizie intervine într-un context de tensiuni crescânde între dintre Statele Unite și China cu privire la condițiile de acces oferite de Beijing experților OMS în timpul anchetei lor.

Anterior, misiunea OMS a fost, de asemenea criticată, fiind apreciată ca opacă și aflată la cheremul Partidului Comunist Chinez.

Nemaivorbind de lentoarea de care a dat dovadă aceeași OMS la începutul pandemiei Covid-19, organizația  părând mai degrabă mai preocupată să excludă China din orice legătură cu originea virusului SARS-CoV-2.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat, la 12 februarie, că chipa de experți va publica rapid un raport intermediar care va rezuma pe scurt activitatea lor de cercetare în China, care a durat o lună, înainte de a se aștepta un raport mai cuprinzător, câteva săptămâni mai târziu.

Dar acest raport provizoriu era încă în așteptare, joi, la mai mult de trei săptămâni după încheierea misiunii OMS în China.

„Prin definiție, un rezumat nu cuprinde toate detaliile (…). Deci, deoarece există un astfel de interes în acest raport, un rezumat singur nu ar satisface curiozitatea cititorilor”, a declarat expertul care se află în fruntea echipei de anchetă, Peter Ben Embarek.

OMS intenționează acum să publice „în următoarele săptămâni” un raport complet care va include „cocluzii majore”, potrivit unui purtător de cuvânt al organizației.

SUA cere Chinei să lase perdeaua de fum

În cadrul unei conferințe de presă, joi, purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a cerut Beijingului să dea dovadă de „transparență”.

„Ceea ce am indicat clar de câteva săptămâni este că suntem profund îngrijoraţi de modul în care au fost comunicate primele rezultate ale echipei de anchetă privind Covid-19 şi de întrebările despre procesul care a stat la baza acestor rezultate”, a declarat Price.

Cercetătorii internaționali vor anchetă independentă

Într-o scrisoare deschisă publicată joi, 24 de cercetători internaționali au solicitat o nouă investigație independentă și mai aprofundată, denunțând „limitările structurale” impuse activității experților OMS în momentul vizitei lor în China.

Experții SUA și ai OMS exercită presiuni asupra Chinei de la încheierea anchetei pe teren chinez, astfel încât Beijingul să furnizeze mai multe date, în timp ce activitatea de anchetă s-a încheiat fără concluzii definitive.

„Vrem mai multe date. Am cerut mai multe date”, a declarat dr. Ben Embarek într-un interviu acordat AFP.

Toate ipotezele „rămân pe masă”

Experții păreau să excludă posibilitatea ca virusul să fi scăpat de Institutul de Virusologie din Wuhan, așa cum susținea administrația Trump. La o conferință de presă la sfârșitul misiunii lor, au considerat-o o ipoteză „extrem de improbabilă”, scrie Ouest-France.

Dar directorul general al OMS rectificase la scurt timp situația afirmând că „toate ipotezele rămân pe masă” pentru a explica originea pandemiei Covid-19.

 

Foto: Facebook

 

author avatar
Tudor Borcea
252 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa iasa toate tarile di OMS si sa se desfiinteze. OMS a luat spaga de la chinezi!

  2. Sa iasa toate tarile din OMS si sa se desfiinteze. OMS a luat spaga de la chinezi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger