AcasăȘTIRI EXTERNEOMS: Omicron se răspândește mai repede ca varianta Delta, vaccinurile defin mai...

OMS: Omicron se răspândește mai repede ca varianta Delta, vaccinurile defin mai puțin eficiente

OMS: Omicron se răspândește mai repede ca varianta Delta, vaccinurile defin mai puțin eficiente

Varianta Omicron a coronavirusului responsabil de Covid-19 pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, ar provoca, de asemenea, simptome mai puțin severe și ar face vaccinurile mai puțin eficiente, a declarat duminică, 12 decembrie, OMS, care subliniază că datele rămân foarte fragmentate. 

Omicron este prezentă acum în 63 de țări, a spus organizația într-o actualizare tehnică, care confirmă declarațiile oficialilor săi din ultimele zile.

Potrivit OMS, Omicron pare să difuzeze mai repede decât varianta Delta care, deocamdată, este încă responsabilă pentru majoritatea infecțiilor din lume.

Deja dominantă în Marea Britanie

Această difuzie mai rapidă se vede nu numai în Africa de Sud, unde Delta era mai puțin răspândită, ci și în Marea Britanie, unde domină această variantă.

OMS nu știe în acest moment – ​​din lipsa unor date suficiente – dacă această rată mare de răspândire în populațiile cu imunitate ridicată se datorează faptului că Omicron „scapă imunității, beneficiind de o transmisibilitate mai mare inerentă sau „este o combinație a celor două”.

Organizația prezice, totuși, că „Omicron va depăși probabil Delta în locurile în care există transmisie comunitară”.

Datele nu sunt încă suficiente nici pentru a stabili gradul de severitate al maladiei cauzate de Omicron, deși pentru moment simptomele apar „ușoare spre moderate”, atât în ​​sudul Africii, unde a fost depistată, cât și în Europa.

În ceea ce privesc vaccinurile împotriva Covid-19, datele limitate disponibile, precum și profilul genetic al Omicron sugerează „o scădere a eficacității” în ceea ce privește protecția împotriva „infecției și transmiterii”, scrie AFP.

Vaccinul Pfizer/BioNTech, „eficient” și împotriva Omicron

De partea lor, laboratoarele Pfizer/BioNTech – care au dezvoltat vaccinul Cominarty, unul dintre cele mai eficiente împotriva Covid-19 de până acum – au asigurat la sfârșitul săptămânii trecute că acesta este „eficient” după trei doze și împotriva Omicron.

Țările care au mijloacele își încurajează populațiile să primească o a treia doză de rapel. Acesta este mai ales cazul în Europa, care se confruntă cu un nou val de infecții, provocat de varianta Delta, din cauza abandonului prematur al restricțiilor sanitare, dar și a ratelor de vaccinare uneori insuficiente.

author avatar
Tudor Borcea
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger