AcasăȘTIRI EXTERNEOMS nu este pentru un pașaport de vaccinare obligatoriu

OMS nu este pentru un pașaport de vaccinare obligatoriu

OMS nu este pentru un pașaport de vaccinare obligatoriu

Comitetul de urgență al OMS pentru Covid-19 a declarat că nu este în favoarea unui pașaport vaccinal obligatoriu pentru călătorii internaționali, chiar dacă practica pare să fie agreeată de mai multe țări.

Cea de-a șaptea reuniune a comitetului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind Covid-19 a avut loc la 15 aprilie, însă concluziile sale nu au fost publicate decât luni.

Într-un comunicat, experții, însărcinați să-l consilieze pe directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, recomandă „să nu se solicite dovada vaccinării ca condiție de intrare” pentru călătorii internaționali, „având în vedere dovezile limitate (deși în creștere) privind performanța vaccinurilor în reducerea transmisiei (SARS-CoV-2) și ținându-se cont de inegalitatea persistentă în materie de distribuție mondială a vaccinurilor”.

Discriminare și datele personale

„Statele părți sunt încurajate să recunoască faptul că cerința dovezii vaccinării poate exacerba inegalitățile și poate promova libertatea de circulație diferențiată”, se arată în comunicatul respectiv.

Acest apel intervine în timp ce numeroase țări iau în considerare implementarea unui pașaport sanitar pentru călătorii, dar și pentru alte activități, in speial sportive, chiar dacă această idee stârnește critici și îngrijorări puternice cu privire la posibila discriminare și la protecția datelor private.

Uniunea Europeană și-a prezentat deja proiectul pe acest subiect, China și-a lansat deja versiunea, în timp ce companiile aeriene urmăresc cu atenție desfășurarea evenimentelor.

În Statele Unite, Casa Albă a declarat la începutul acestei luni că nu va impune un pașaport sanitar federal, subliniind în același timp că sectorul privat este liber să meargă către această idee.

În timpul ședinței lor, experții comitetului de urgență al OMS au analizat alte subiecte și, în special, au cerut OMS să „accelereze evaluarea vaccinurilor candidate împotriva Covid-19”.

OMS a aprobat până acum doar vaccinul de la Pfizer-BioNTech, cel al AstraZeneca-Oxford fabricat în India și Coreea de Sud și cel al companiei Johnson & Johnson.

Trei milioane de oameni, uciși de Covid-19

Pandemia a ucis peste trei milioane de oameni din întreaga lume, iar originea sa rămâne necunoscută, deși transmiterea virusului la oameni prin intermediul unui animal infectat de o specie de liliac este ipoteza favorizată de experții internaționali numiți de OMS.

În ultimul său raport despre originea Covid-19, OMS exclude ipoteza unui accident de laborator la Institutul de Virusologie din Wuhan, orașul din China considerat epicentrul pandemiei Covid-19.

Comitetul de urgență al OMS mai solicită organizației să continue rapid cercetările privind originea virusului și solicită consolidarea reglementării piețelor care vând animale, scrie Journal de Montreal. De asemenea, solicită ca vânzarea și importul de animale sălbatice care prezintă un risc ridicat de transmitere – la oameni – a noilor agenți patogeni, să fie descurajate.

 

author avatar
Tudor Borcea
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger