AcasăȘTIRI EXTERNEOMS menține alerta maximă pentru pandemia Covid-19

OMS menține alerta maximă pentru pandemia Covid-19

covid-19Unde a izbucnit, de fapt, pandemia de Covid-19. Americanii dezvăluie TOT! Chinezii nu mai pot nega

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să mențină cel mai înalt nivel de alertă în ceea ce privește pandemia de Covid-19, la trei ani de când a declarat această boală drept o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a urmat recomandările Comitetului de urgență pentru Covid-19, experți care s-au reunit pentru a 14-a oară vineri, 27 ianuarie, potrivit unui comunicat.

„Nu subestimați acest virus”

Comitetul declarase epidemia de Covid-19 „urgență de sănătate publică de interes international” (PHEIC) la 30 ianuarie 2020, deși în afara Chinei se înregistraseră încă mai puțin de 100 de cazuri și nici un deces.

Tedros a indicat deja că a considerat prematură ridicarea celui mai înalt nivel de alertă. „Deși nu vreau să anticipez sfatul Comitetului de urgență, rămân foarte îngrijorat de situația din multe țări și de numărul tot mai mare de decese”, a declarat marți, 24 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Geneva.

„Mesajul meu este clar: nu subestimați acest virus, ne-a surprins și va continua să ne surprindă și va continua să ucidă dacă nu vom face mai mult pentru a oferi resurse de sănătate oamenilor care au nevoie de ele și pentru a lupta împotriva dezinformării la scară mondială”, a insistat directorul general, care poate alege dacă să urmeze sau nu sfatul Comitetului de urgență.

Alerta, cu un nume oarecum alambicat, nu a reușit să convingă autoritățile și publicul larg de urgența situației până în ianuarie 2020, ceea ce a fost permis prin utilizarea termenului „pandemie” la 11 martie 2020 de către șeful OMS, notează Le Figaro.

Trei ani mai târziu, Comitetul consideră că „pandemia Covid-19 este probabil să se afle într-un punct de tranziție”, iar directorul general a declarat că apreciază „sfatul Comitetului de a naviga cu atenție prin această tranziție și de a atenua eventualele consecințe negative”.

În discursul său de deschidere a reuniunii de vineri, directorul general al OMS a subliniat că „de la începutul lunii decembrie, numărul de decese săptămânale raportate la nivel mondial este în creștere”.

„În plus, ridicarea restricțiilor în China a dus la o creștere a numărului de decese în cea mai populată țară din lume” în săptămâna 16-22 ianuarie, a declarat directorul Tedros, adăugând că, din cele aproape 40.000 de decese cauzate de Covid-19 raportate la OMS, „mai mult de jumătate au fost raportate din China”.

170.000 de decese în ultimele două luni

Maladia a ucis 170.000 de persoane în ultimele două luni. Dr. Tedros a regretat faptul că prea puține persoane au fost vaccinate în mod corespunzător și că supravegherea și secvențierea genetică, care urmăresc virusul și mișcările sale, au scăzut brusc.

Potrivit tabloului de bord al OMS, la 27 ianuarie, boala a ucis oficial 6 804 491 de persoane, însă atât OMS, cât și experții sunt de acord că numărul deceselor este mult mai mare. OMS a numărat 752.517.552 de persoane infectate, din nou un număr mult mai mic decât în realitate, mai ales că, odată cu scăderea numărului de teste, cazurile noi sunt departe de a fi înregistrate întotdeauna.

author avatar
Tudor Borcea