AcasăȘTIRI EXTERNEOMS: Mai multe date sugerează un nivel mai scăzut de severitate al...

OMS: Mai multe date sugerează un nivel mai scăzut de severitate al variantei Omicron

OMS: Mai multe date sugerează un nivel mai scăzut de severitate al variantei Omicron

Un număr tot mai mare de date noi sugerează că varianta Omicron a coronavirusului responsabil de Covid-19 provoacă simptome mai puțin severe decât tulpinile anterioare, a declarat marți, 4 ianuarie, un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Acest lucru ar fi legat de faptul că pare mai probabil ca Omicron să infecteze tractul respirator superior (de la nas până la gât) decât plămânii, a explicat dr. Abdi Mahamud, șeful unei echipe care lucrează la gestionarea pandemiei Covid-19 în cadrul organizației ONU.

Vaccinarea, cea mai eficientă barieră

„Avem din ce în ce mai multe studii care sugerează că Omicron infectează partea superioară a tractului respirator, spre deosebire de alte tulpini, care ar putea provoca pneumonie severă”, a explicat el presei, subliniind că aceasta ar putea fi „o veste bună”.

Totuși, varianta Omicron fiind caracterizată de o contagiozitate foarte puternică, va deveni majoritară în contaminările din majoritatea zonelor în care nu este încă, în săptămânile următoare, a adăugat el.

Prin urmare, această variantă ar putea constitui o amenințare reală pentru țările în care rata de acoperire a vaccinurilor împotriva Covid-19 rămâne scăzută.

Întrebat despre posibila necesitate a unui vaccin îndreptat în mod special împotriva acestei noi variante, dr. Abdi Mahamud a observat că este încă prea devreme pentru a comenta acest subiect, argumentând că o astfel de decizie nu ar trebui abandonată în sectorul privat dar cu rezultatul unei coordonări internaţionale.

El a menționat, de asemenea, că există un risc de co-infecție cu virusul gripal și coronavirusul SARS-CoV-2.

author avatar
Tudor Borcea