AcasăȘTIRI EXTERNEOMS avertizează: Lepra, departe de a fi eradicată dar încă neglijată

OMS avertizează: Lepra, departe de a fi eradicată dar încă neglijată

OMS avertizează: Lepra, departe de a fi eradicată și încă neglijată / Foto: printscreen

În ciuda tratamentelor existente, lepra continuă să infecteze mii de oameni în fiecare an. Cercetările privind această boală, care afectează în principal țările sărace, sunt în curs de desfășurare, dar puține laboratoare oferă finanțare pentru acestea.

 

Mathias Duck, un capelan paraguayan în vârstă de 44 de ani, era deja familiarizat cu lepra, deoarece lucrase într-un spital dedicat bolnavilor. Cu toate acestea, atunci când a fost diagnosticat în 2010, i-au trebuit „trei ani pentru a putea vorbi liber despre asta”, a declarat el.

„O problemă majoră” în 14 țări

Considerată adesea o boală rușinoasă, lepra este una dintre cele 20 de boli tropicale considerate neglijate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Provocată de bacilul Mycobacterium leprae, această boală transmisibilă atacă pielea și nervii periferici, cu consecințe potențial foarte grave.

În 2022, puțin peste 216.000 de cazuri de lepră au fost depistate la nivel mondial, în special în Brazilia și India, potrivit OMS. Lepra rămâne „o problemă majoră” în 14 țări din Africa, Asia și America Latină.

Aceste cifre ar putea fi doar vârful aisbergului, potrivit doctorului Bertrand Cauchoix, specialist în această boală la Fundația Raoul Follereau din Franța: „Cunoaștem numărul de pacienți depistați, dar nu îi numărăm pe cei uitați, nedepistați”, care ar putea fi mult mai numeroși, explică el.

Pentru că lepra, favorizată de promiscuitate și de condiții de viață precare, are o particularitate: o perioadă de incubație foarte lungă, de la câțiva ani la 20 de ani. În plus, există o întârziere în diagnosticare, timp în care pacientul poate continua să contamineze rudele apropiate.

De zeci de ani, există un tratament medical bazat pe trei antibiotice. Pentru Mathias Duck, șase luni de tratament au fost suficiente: „Am fost foarte norocos, pentru că am fost diagnosticat și tratat la timp, fără niciun handicap”.

Dar tratamentul poate dura mai mult, până la douăsprezece luni, ceea ce îl face dificil de urmărit în țările care nu au un sistem de sănătate bun, notează Le Point.

„Este nevoie de infrastructuri, cu lucrători din domeniul sănătății care să distribuie medicamentele, iar acest lucru necesită resurse”, spune Alexandra Aubry, profesor de biologie și specialist în lepră la Centrul de imunologie și boli infecțioase (Cimi) din Paris.

„Nu sunt bani pentru lepră”

În plus, antibioticele existente sunt donate de fundația laboratorului elvețian Novartis – care le produce – prin intermediul OMS. Bertrand Cauchoix semnalează așadar „un risc de tensiuni foarte mari” în cazul unor probleme în lanțul de fabricație a acestor antibiotice.

În general, laboratoarele farmaceutice nu se grăbesc să producă noi molecule care ar fi mai ușor de administrat. „Nu există bani pentru lepră, ci doar donații caritabile”, deplânge Cauchois.

În prezent, boala este practic absentă din țările occidentale și este limitată la un număr mic de pacienți din țări care nu sunt susceptibile de a plăti prețuri ridicate pentru noile medicamente.

În laboratorul său de cercetare din Paris – unul dintre puținele din lume care poate efectua teste pe această bacterie, care nu supraviețuiește în vase Petri – Alexandra Aubry evaluează eficacitatea fiecărui nou antibiotic care apare pe piață pentru a trata alte boli.

„Încercăm să identificăm combinații de antibiotice”, explică ea. „Încercăm toate modalitățile posibile de simplificare a tratamentului pentru a avea tratamente mai scurte, de exemplu o dată pe lună timp de șase luni”.

Există, de asemenea, proiecte de vaccinuri, care sunt cu atât mai rare din cauza lipsei de fonduri și în acest domeniu, într-o boală cu debut întârziat. „Este foarte complex să obții finanțare pentru acest lucru. Pentru a evalua eficacitatea unui vaccin, trebuie să urmărim populația vaccinată timp de 10-15 ani”, spune profesorul Aubry.

„Dacă o comparăm cu ceea ce s-a întâmplat cu Covid-19, este doar o picătură în ocean”, adaugă Mathias Duck, care solicită atât mai multă cercetare, cât și mai multă voință politică în întreaga lume pentru a elimina boala.

author avatar
Tudor Borcea
486 afisari

5 COMENTARII

  1. Este epidemie de lepra pe creier, se vede dupa cum gandeste majoritatea. Trebuie facut un vaccin de urgenta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger