AcasăȘTIRI EXTERNEOMS: Acoperirea vaccinală în Europa, departe de a fi suficientă

OMS: Acoperirea vaccinală în Europa, departe de a fi suficientă

OMS: Acoperirea vaccinală în Europa, departe de a fi suficientă

Trebuie vaccinate mult mai multe persoane în Europa pentru a se evita o resurgență a pandemiei Covid-19, în timp ce 30% dintre europeni au fost vaccinați.

Potrivit OMS, nivelul de vaccinare în Europa este insuficient pentru a preveni reapariția pandemiei. Filiala europeană a OMS a cerut evitarea „erorii” creșterii numărului de cazuri din vara anului 2020.

„Acoperirea vaccinării este departe de a fi suficientă”, a avertizat directorul european al OMS, Hans Kluge, în timpul unei conferințe de presă online, joi, 10 iunie. Drumul de parcurs pentru a realiza acoperirea a cel puțin 80% din populația adultă este „încă considerabil”, a subliniat el, solicitând menținerea măsurilor de igienă și distanțare și evitarea călătoriilor peste graniță.

În cele 53 de teritorii ale regiunii europene, conform criteriilor OMS, 30% din populație a primit o primă doză de vaccin și 17% sunt complet vaccinați. Deși situația din întreaga regiune s-a îmbunătățit odată cu scăderea numărului de cazuri și decese în ultimele două luni, și cu recenta reducere a restricțiilor, „suntem departe de a fi în afara pericolului”, a insistat Hans Kluge.

Pentru prima dată din toamna anului 2020, numărul săptămânal al deceselor în zona europeană a scăzut sub 10.000 săptămâna trecută, potrivit OMS Europe.

OMS și-a reiterat îngrijorarea cu privire la circulația variantelor îngrijorătoare ale SARS-CoV-2, cum ar fi varianta Delta detectată inițial în India. Mai contagioasă, se suspectează că este mai rezistentă, chiar și după o primă doză de vaccin. Această variantă Delta a „plecat să se stabilească” în Europa, în timp ce „mulți oameni peste 60 de ani rămân neprotejați”, a spus Kluge.

 

 

author avatar
Tudor Borcea