AcasăȘTIRI EXTERNEOMS: „2022 trebuie să fie anul în care punem capăt pandemiei”

OMS: „2022 trebuie să fie anul în care punem capăt pandemiei”

OMS: „2022 trebuie să fie anul în care punem capăt pandemiei”

„În anul viitor, OMS se angajează să facă tot ce îi stă în putere pentru a pune capăt pandemiei”, a declarat luni șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, considerând că o mai bună egalitate de imunizare între țări este esențială pentru a ieși din criză. 

Anul 2022 trebuie să fie anul „în care punem capăt pandemiei Covid-19”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), făcând un apel la lideri să conlucreze pentru a reduce inegalitățile în materie de vaccinuri.

„Cu toții ne-am săturat de această pandemie”

Ghebreyesus a transmis în egală măsură un mesaj de prudență pe măsură ce se apropie sărbătorile de sfârșit de an: „Cu toții ne-am săturat de această pandemie. Cu toții ne dorim să petrecem timp cu familiile noastre”, dar pentru a le proteja mai bine și pentru a vă proteja, „înseamnă în unele cazuri anularea unui eveniment”, a adăugat el.

Exprimându-se la o conferință de presă la ONU, la Geneva, el a recomandat familiilor și persoanelor care doresc să petreacă timpul împreună în perioada sărbătorilor să se gândească de două ori: „Un eveniment anulat este mai bine decât o viață mai puțin”.

De partea sa, el a spus că „OMS se angajează ca anul viitor să facă tot ce îi stă în putere pentru a pune capăt pandemiei”.

În timp ce al 5-lea val de Covid-19 lovește frontal multe țări, iar apariția variantei Omicron a aruncat planeta înapoi într-o situație de urgență, șeful OMS a pledat din nou în favoarea unui mai bun acces la vaccin pentru țările defavorizate.

„Dacă vrem să punem capăt pandemiei în anul viitor, trebuie să punem capăt inechității vaccinale asigurându-ne că 70% din populația din fiecare țară este imunizată până la jumătatea anului viitor”, a spus Tedros Adhanom Tedros.

El a insistat că OMS nu se opune dozelor de rapel, dar a subliniat că acestea ar trebui rezervate persoanelor cu risc sau peste 65 de ani, scrie France 24. Șeful OMS a estimat astfel că țările care administrează doze de rapel adulților sau copiilor sănătoși ar face mai bine să încerce să ofere aceste doze altor state sau să convingă persoanele nevaccinate să facă pasul pentru imunizare.

author avatar
Tudor Borcea