AcasăȘTIRI EXTERNEOmicron. Proteste uriașe la Bruxelles, după închiderea locurilor de cultură. „Acest decret...

Omicron. Proteste uriașe la Bruxelles, după închiderea locurilor de cultură. „Acest decret e imbecil” (VIDEO)

Omicron. Proteste uriașe la Bruxelles, după închiderea locurilor de cultură. „Acest decret e imbecil” (VIDEO)

Guvernul belgian a ordonat închiderea locurilor de cultură, cel puțin până la începutul lunii ianuarie, sub teama răspândirii variantei Omicron. Decizia este denunțată, inclusiv de experți în sănătate. Mii de oameni au protestat, duminică, 26 decembrie, la Bruxelles, față de această măsură.

Câteva mii de oameni, 5.000 conform poliției, au manifestat la Bruxelles, pentru a protesta împotriva închiderii sălilor de spectacole, impusă de autorități pentru a stopa răspândirea variantei Omicron a Covid-19.

„No culture, no future”

„Nu acestui decret imbecil!”, „Contrar finanțelor, cultura ne îmbogăţeşte”, „No culture, no future”, scria pe pancartele agitate de manifestanți, atât francofoni cât şi neerlandofoni.

Unii purtau măști de carnaval. Protestele, sub o ploaie măruntă, au durat aproximativ două ore, în Mont des Arts, cartierul muzeelor ​​din capitala Belgiei.

Manifestanții s-au dispersat fără incidente la mijlocul după-amiezii, potrivit unui jurnalist AFP.

Cocoțați pe o platformă, oficiali ai marilor instituții culturale de la Bruxelles, precum Teatrul Regal Flamand (KVS) și opera La Monnaie, le-au cerut politicienilor să „reconsidere” decizia de a închide teatrele de duminică. Aceasta a fost prezentată miercuri ca măsură de precauție împotriva variantei foarte contagioase Omicron.

„Incoerență” și „aberație”

Cu toate acestea, al patrulea val al pandemiei continuă să scadă în Belgia, numărul absolut de infecții este în scădere de trei săptămâni, iar experții care sfătuiesc guvernul nu recomandaseră în acest stadiu noi restricții pentru cultură, în ciuda situației tensionate din spitale.

Vorbind de „incoerență” sau chiar „aberație”, mai mulți experți în sănătate au denunțat public această decizie, considerată cu atât mai surprinzătoare cu cât cafenelele și restaurantele pot rămâne deschise în toată țara în anumite condiții.

„Încă o dată adâncim inegalitățile și accesul la cultură”, a denunțat Virginie Cordier, directorul centrului cultural La Vènerie, din comuna bruxelleză Watermael-Boitsfort.

Alții au vorbit despre importanța menținerii cinematografelor și teatrelor deschise „pentru sănătatea mintală” a unei populații afectate de aproape doi ani de pandemie. „Prefer să mă hrănesc cu cultură decât să mănânc la restaurant. Această închidere este nedreaptă”, a declarat Catherine, profesoară de limba franceză.

Unele teatre și multe cinematografe, în special în Bruxelles, Namur (centru) și Liège (est), au decis să sfideze interdicția rămânând deschise duminică. O altă demonstrație de protest a avut loc duminică la Liège, cu câteva sute de oameni, potrivit agenției de presă Belga.

Anunțând noile restricții miercuri, guvernul a spus că nu intenționează să reevalueze situația până la începutul lunii ianuarie. Nu a fost oferită o dată precisă.

„Măști, CST (permisul de sănătate belgian), ventilație, detectoare de CO2, purificarea aerului, distanțare fizică etc.”: lumea spectacolului „a respectat în mare măsură protocoalele impuse”, a protestat Liga Belgiană a Drepturilor Omului (LDH) prin anunţarea intenţiei de a sesiza justiția, împreună cu mai multe  asociaţii sau federaţii din sector.

 

author avatar
Tudor Borcea
318 afisari

1 COMENTARIU

  1. Hopaaaa…. abia acum și-au dat seama????

    Ce credeau, că „omacroul” este mai contagios ca prostia omenească? Prima restricție a fost mai grea, restul au venit de la sine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger