AcasăȘTIRI EXTERNEOmicron. Justiția belgiană suspendă închiderea locurilor de cultură. „Nu s-a demonstrat că...

Omicron. Justiția belgiană suspendă închiderea locurilor de cultură. „Nu s-a demonstrat că sunt periculoase”

Covid-19. Justiția belgiană suspendă închiderea locurilor de cultură. „Nu s-a demonstrat că sunt periculoase”

Pentru justiția belgiană, autoritățile nu au demonstrat că locurile culturale ar fi „deosebit” periculoase sau vectori de contaminare cu varianta Omicron.

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă belgiană, a suspendat închiderea teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole, măsură sanitară săptămâna trecută de prim-ministrul Alexander De Croo, pentru a stopa răspândirea variantei Omicron a Covid-19.

„Incoerență” și „aberație”

Potrivit justiției belgiene, autoritățile nu au demonstrat cum sălile din sectorul cultural sunt „locuri deosebit de periculoase” pentru sănătatea și viața oamenilor. De asemenea, nu s-a dovedit că ar promova răspândirea virusului, până la punctul de a dispune închiderea acestora.

Guvernul a decis pe 22 decembrie să închidă teatrele, sălile de spectacol și cinematografele, înfuriind lumea culturală din Belgia. Câteva mii de oameni, 5.000 conform poliției, au manifestat duminica trecută la Bruxelles pentru a cere retragerea acestei măsuri.

Vorbind de „incoerență”, chiar „aberație”, mai mulți experți în sănătate au denunțat public închiderea localurilor culturale din Belgia, judecând măsura cu atât mai surprinzătoare cu cât, în același timp, cafenelele și restaurantele pot rămâne deschise până la ora 23 la nivel național.

Anumite teatre și numeroase cinematografe, în special în Bruxelles, Namur (Centru) și Liège (Est), au decis să sfideze interdicția rămânând deschise.

 

author avatar
Tudor Borcea
262 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger