AcasăȘTIRI EXTERNEOmicron îi joacă președinția lui Joe Biden. Nu poate impune vaccinarea dar...

Omicron îi joacă președinția lui Joe Biden. Nu poate impune vaccinarea dar spune „fără panică, suntem pregătiți”

Omicron îi joacă președinția lui Joe Biden. Nu poate impune vaccinarea dar spune „fără panică, suntem pregătiți”

În timp ce varianta Omicron a Covid-19 progresează rapid în SUA, Joe Biden a încercat, marți, 21 decembrie, să-i liniștească pe americani, spunând că țara este „pregătită” și că nu există nici un motiv de „panică”, cel puțin pentru persoanele care au fost vaccinate, în ciuda unei puternice creșteri a contaminărilor. 

„Toți trebuie să fim îngrijorați de Omicron”, dar „nu trebuie să intrăm în panică”, a lansat președintele SUA, adăugând: „Nu mai suntem în martie 2020. Suntem pregătiți”.

1.000 de militari, trimiși în spitale

El a citat astfel „trei mari diferențe” față de declanșarea pandemiei, în primul rând vaccinurile, dar și abundența echipamentelor individuale de protecție pentru îngrijitorii care trebuie să facă față afluxului de persoane nevaccinate în spitale, sau cunoștințele acumulate despre acest virus.

Democratul, ale cărui pârghii la nivel federal sunt oricum limitate, a cerut menținerea școlilor deschise și a promis că SUA nu vor retrăi primăvara anului 2020. Guvernul federal va distribui 500 de milioane de teste gratuite începând cu luna ianuarie – pentru a vedea dacă acest lucru va calma criticile recurente ale screening-ului inadecvat în SUA, unde cozile sunt formate în fața centrelor de testare în fiecare zi.

De asemenea, 1.000 de militari, medici și infirmieri militasri vor fi trimiși în spitalele americane, unii deja sosind în Wisconsin sau Indiana.

Președintele Biden a denunțat și televiziunile care alimentează o „dezinformare periculoasă” cu privire la vaccinuri. „Aceste companii și personalități câștigă bani colportând minciuni și permițând dezinformări care îi pot ucide pe proprii clienți și proprii susținători. Acest lucru este rău. Este imoral”.

Vaccinarea, o „datorie patriotică”

Joe Biden a fost totuși dornic să-i avertizeze pe cei care nu sunt complet vaccinați, spunând că au „motive întemeiate să fie îngrijorați” și că este „datoria lor patriotică” să se vaccineze, scrie France 24.

Biden, politician experimentat, umblă prudent cu subiectul vaccinării obligatorii, cu toate că vrea s-o impună, foarte sensibil în rândurile electoratului american care consideră măsura un atac asupra libertăților fundamentale.

Varianta Omicron a reprezentat 73,2% din noile contaminări cu Covid-19 săptămâna trecută în Statele Unite.

Președintele SUA a mai spus că „planifică” să ridice restricțiile de călătorie care vizează opt țări africane, în condițiile în care varianta Omicron s-a răspândit acum în întreaga lume.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
397 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger