Omenirea se află la doar „o singură neînțelegere” sau „o singură eroare de judecată” distanță de „anihilarea nucleară”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmând că „un asemenea pericol nuclear nu a mai fost întâlnit de la apogeul Războiului Rece”.
„Am fost extraordinar de norocoși până acum. Dar norocul nu este o strategie sau un scut care să împiedice tensiunile geopolitice să degenereze într-un conflict nuclear”, a declarat Guterres, luni, în deschiderea unei conferințe a celor 191 de semnatari ai Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP).
13.000 de arme nucleare, depozitate în arsenalele din întreaga lume
NOW – UN chief Antonio Guterres: Humanity is "one miscalculation away from nuclear annihilation." pic.twitter.com/akeMHlqJZd
— Disclose.tv (@disclosetv) August 1, 2022
„Astăzi, omenirea se află la o neînțelegere, la o eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a spus el, făcând apel la o lume „fără arme nucleare”.
După ce a fost amânată de mai multe ori începând din 2020 din cauza pandemiei Covid-19, cea de-a zecea conferință de revizuire a TNP, un tratat internațional intrat în vigoare în 1970 pentru a preveni răspândirea armelor nucleare, se desfășoară până pe 26 august la sediul ONU din New York.
Reuniunea este o „oportunitate de a consolida acest tratat și de a-l alinia la lumea de astăzi”, a declarat Antonio Guterres, sperând la o reafirmare a neutilizării armelor nucleare, dar și la „noi angajamente” de reducere a arsenalului, scrie TV5 Monde.
„Eliminarea armelor nucleare este singura garanție că acestea nu vor fi folosite niciodată”, a declarat el. „Aproape 13.000 de arme nucleare sunt depozitate în arsenalele din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile de proliferare sunt în creștere, iar garanțiile pentru a preveni această escaladare slăbesc”, a insistat el, referindu-se în special la „crizele” din Orientul Mijlociu, peninsula coreeană și invazia rusă în Ucraina.
În ianuarie, cei cinci membri ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța), de asemenea puteri nucleare, se angajaseră să „prevină răspândirea în continuare” a armelor nucleare, chiar înainte ca conferința de revizuire a TNP să fie din nou amânată.
La ultima conferință de reexaminare din 2015, părțile nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la aspectele de fond.
Putin: „Nu pot exista învingători în războiul nuclear”
Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că este împotriva oricărui conflict nuclear, în timp ce ofensiva militară a Kremlinului în Ucraina a reaprins temerile privind o derivă atomică.
„Pornim de la principiul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și că un război nuclear nu trebuie declanșat niciodată”, a declarat Putin într-un mesaj adresat celor 191 de semnatari ai TNP. În mesajul publicat pe site-ul Kremlinului, el a dat asigurări că Rusia continuă să respecte „litera și spiritul” tratatului, informează Le Journal de Montreal.
Rusia anunțase că și-a plasat forțele nucleare în stare de alertă la scurt timp după ofensiva sa în Ucraina, la 24 februarie. La rândul său, Putin a vorbit despre represalii „fulgerătoare” în cazul unei intervenții directe a Occidentului în conflict.
În aceeași ordine de idei, mass-media de stat și politicienii ruși au făcut în mod repetat referiri și amenințări abia voalate la utilizarea armelor nucleare în conflict.
Luni, SUA, Marea Britanie și Franța au cerut Moscovei „să înceteze cu retorica sa nucleară și cu atitudinea sa iresponsabilă și periculoasă”, după atacul său la scară largă asupra Ucrainei.