AcasăȘTIRI EXTERNEOligarhii ruși spală bani pe piața de artă americană

Oligarhii ruși spală bani pe piața de artă americană

Un nou raport al Senatului SUA  arată cum doi miliardari ruși au  subminat sancțiunile americane împotriva Rusiei, prin intermediul dealerilor de artă.

Subcomisia permanentă pentru investigații susține că frații Arkadi și Boris Rotenberg au cheltuit 18,4 milioane de dolari în fonduri americane pentru artă – și peste 91 milioane USD în total. Rotenbergii, magnați în construcții și energie, care au făcut avere prin cotractele legate de Jocurile Olimpice de la Soci, au intrat sub incidența sanțiunilor americane(împreună cu alți 19 oameni de afaceri ruși) și și-au înghețat activele în SUA în martie 2014,  ca parte a deciziei administrației Obama de a-l  pedepsi pe  președintele rus Vladimir Putin și asociații săi apropiați de anexarea Rusiei a Crimeei, comentează Politico. Arcadi Rotenberg a fost ulterior ales de Putin pentru a direcționa construcția unui pod care leagă Rusia de Crimeea continentală.

La câteva luni după ordinul executiv al lui Obama, frații Rotenberg au cumpărat cel puțin 16 picturi  de mare valoare, inclusiv „La Poitrine” a lui René Magritte (7,5 milioane USD), “Pichet et Journal” de Georges Braque (2,9 mil. USD) sau “Femme et Enfant”,semnat Marc Chagall, 1,1 milioane de dolari. Anchetatorii spun că cei doi miliardari au folosit trei companii- Highland Business Group Limited, Highland Ventures Group Limited și Advantage Alliance – pentru a cumpăra lucrările și „au încercat să-și ascundă participarea pe piața artelor americane ascunzându-se în spatele unui consilier și dealer de artă din Moscova, Gregory Baltser.”

Baltser, cetățean american, a folosit el însuși o companie de mărfuri numită Steamort Limited pentru a face cumpărături pentru  frații Rotenberg, mai precizează raportul de 150 de pagini, condus de senatorii Rob Portman și Tom Carper. “Deși companiile americane nu au voie să facă afaceri cu persoanele sancționate –este ilegal –  piața de artă nu este reglementată. Nu există legi stricte în vigoare  care impun caselor de licitații și dealerilor să facă verificări pe lista de cumpărători și, astfel, este ușor pentru oameni ca frații Rotenberg să-și mute banii în lumea artei”, a  declarat Portman. Statele Unite reprezintă 44 la sută din piața de artă globală, evaluată la aproximativ 64 de miliarde de dolari, potrivit raportului Art Basel și UBS Global Art Market 2020.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
127 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger