AcasăȘTIRI EXTERNEOlanda. Un băiat de 12 ani, autorizat de justiție să fie vaccinat,...

Olanda. Un băiat de 12 ani, autorizat de justiție să fie vaccinat, în ciuda opoziției tatălui

Justiția olandeză a autorizat un copil de 12 ani să fie vaccinat împotriva lui Covid-19, în ciuda obiecțiilor tatălui său, sceptic în privința vaccinurilor, pentru a-și putea vizita bunica, aflată pe moarte.

Apărarea mamei tânărului băiat a susținut că o vaccinare anti-Covid-19 ar reduce riscul transmiterii coronavirusului la bunica acestuia.

Interesele copilului au prevalat

Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani pot fi vaccinați în Olanda, dar cu acordul ambilor părinți. În acest caz, părinții băiatului, a cărui identitate nu a fost comunicată, sunt divorțați, iar mama lui i-a dat permisiunea, spre deosebire de tatăl său.

Judecătorul Bart Tromp de la tribunalul districtual Groningen (nord) a autorizat, marți, ca tânărul să fie vaccinat ținând cont de „interesele aflate în joc” în această vaccinare „în special interesele acestui minor”.

În hotărârea sa, care nu a fost făcută publică decât joi, 23 septembrie, el a ordonat vaccinarea „rapidă” a băiatului, deoarece interesele sale erau mai importante decât un posibil apel al avocaților tatălui.

Îi era teamă să nu-și infecteze bunica

Conform documentelor instanței, tatăl, sceptic cu privire la vaccinuri și teste, a refuzat să-i permită fiului său să primească o doză. Or „băiatul a vrut să fie vaccinat pentru că nu a vrut să fie contaminat și a vrut să limiteze riscurile de infectare a altor” persoane, conform dosarului.

Bunica copilului „ suferă de cancer pulmonar cu metastaze și se află la sfârșitul vieții ”, indică documentele. „Minorul vrea să petreacă cât mai mult timp cu ea, dar nu este vaccinat. Îi este frică să nu-și infecteze bunica și este convins că o contaminare, dacă ar avea loc, ar constitui un pericol de moarte”.

Vaccino-scepticismul, preocupant în Olanda

Tânărul băiat a estimat că este „dificil să vorbească cu tatăl său și a simțit că argumentele sale nu vor fi auzite”, conform dosarului. Tatăl consideră că vaccinurile „sunt încă în faza de încercare” și că ar putea prezenta „riscuri mari pentru organele reproductive pe termen lung”, scrie Le Figaro.

Dar judecătorul a subliniat că baza științifică pentru astfel de afirmații nu a fost dovedită.

Conform legislației olandeze, judecătorii pot lua decizii în interesul superior al copilului, dacă părinții nu sunt de acord. Scepticismul privind vaccinurile este o preocupare tot mai mare în Olanda, liderul unui partid de extremă dreaptă apărând chiar și teze anti-vaccin în parlament.

Demonstrații sunt așteptate în acest weekend, cu intrarea în vigoare a unui permis sanitar pentru clienții restaurantelor și barurilor.

author avatar
Tudor Borcea
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger