AcasăȘTIRI EXTERNEOlaf Scholz, într-un scandal de corupție și evaziune fiscală: are legătură cu...

Olaf Scholz, într-un scandal de corupție și evaziune fiscală: are legătură cu afacerea „Cum Ex”

olaf scholzÎşi "VINDE" Olaf Scholz ţara? Vestea despre portul Hamburg a stârnit o "avalanşă" în Germania

Scena politică a nemţilor stă pe un butoi de pulbere: Olaf Scholz urmează să fie anchetat în cadrul unei investigații parlamentare asupra unui caz de evaziune fiscală, scrie Politico.

Cazul, care datează din urmă cu cinci ani, în vremea în care Scholz era încă primarul orașului-stat Hamburg, are legătură cu afacerea „Cum Ex”.

Ce este afacerea „Cum Ex”?

Discutăm de un scandal și mai mare de corupție în care autoritățile statale au fost păgubite cu peste 30 de miliarde de euro prin rambursări de taxe către bănci, companii și indivizi, pentru costuri care nu au existat.

Scandalul a planat deja asupra campaniei electorale a politicianului social-democrat în 2021, dar a avut un impact redus în cele din urmă, deoarece potenţiala implicare a lui Scholz a rămas neclară.

Scholz, chemat în faţa unei comisii de anchetă

Parlamentul regional din Hamburg intenţionează să îl convoace pe Scholz în această primăvară – ar fi deja pentru a treia oară – în faţa unei comisii de anchetă care analizează scandalul. Iar acum, blocul de centru-dreapta CDU/CSU doreşte, de asemenea, să declanşeze o investigaţie la nivel naţional în Bundestag.

Deşi cancelarul a negat în mod constant că ar fi intervenit, el nu a dat nici un răspuns cu privire la ceea ce a discutat în timpul întâlnirilor private. Scholz a declarat de mai multe ori în ultimii doi ani şi jumătate că nu îşi aminteşte conţinutul discuţiilor.

Scholz a intrat în atenţia opiniei publice din cauza legăturilor sale cu o bancă din Hamburg implicată în schema de evaziune fiscală. Oficialii plănuiau să recupereze 47 de milioane de euro, despre care credeau că sunt câştiguri ilicite obţinute de bancă prin fraudă.

author avatar
Andrei Ștefan