AcasăȘTIRI EXTERNEOficiali americani de la Berlin, loviți de sindromul Havana

Oficiali americani de la Berlin, loviți de sindromul Havana

Oficiali americani de la Berlin, loviți de sindromul Havana

Este pentru prima dată când simptomele acestei misterioase maladii sunt raportate într-o țară NATO care găzduiește trupe americane și arme nucleare.

Atacurile suspectate cu energie dirijată au lovit diplomații americani din întreaga lume.

Guvernul SUA investighează după ce mai mulți membri ai personalului de la ambasada americană din Berlin au început să simtă simptome similare cu o afecțiune misterioasă cunoscută sub numele de „sindromul Havana”.

Unii diplomați, în stare gravă și trimiși acasă

Doi oficiali americani au declarat că membrii personalului dambasadei Berlin au început să raporteze simptome în ultimele săptămâni, confirmand, miercuri, un raport publicat  în Wall Street Journal: greață, dureri de cap severe, dureri de urechi, oboseală și insomnie. Unii nu au putut să lucreze din cauza gravității simptomelor și au fost trimiși acasă, scrie Politico.

Sindromul Havanei, numit după capitala cubaneză unde a fost documentat pentru prima dată în 2016, nu este încă înțeles complet, dar unii oameni de știință cred că ar putea fi rezultatul armelor cu impulsuri cu microunde – așa-numitul „atac cu energie direcționată” – din partea unui străin actor. De atunci, această maladie misterioasă a afectat oficiali americani din China, Rusia și Austria.

Rusia, suspectul principal

Congresmenii americani au pus presiune pe administrația Biden să-și intensifice eforturile pentru a descoperi cauzele sindromului Havana.

În timp ce cauza bolii rămâne un mister, anchetatorii americani suspectează că Rusia ar putea fi implicată, desi nu au fost prezentate dovezi în acest sens. Ziarul german Der Spiegel și site-ul de jurnalism de investigație Bellingcat au raportat, de asemenea, miercuri, 18 august, că „de ceva timp, agențiile guvernamentale rusești lucrează, via un program secret, la o metodă de emitere de la distanță a undelor periculoase prin intermediul telefonului mobil al unei ținte”.

Viena, noul punct fierbinte

Luna trecută, New Yorker a raportat că Viena este „noul punct fierbinte” al sindromului Havana, cu 24 de cazuri înregistrate în capitala austriacă, ceea ce o face al doilea oraș cel mai afectat, după capitala Cubei, Havana.

Ministerul de Externe al Austriei a declarat într-un comunicat: „Luăm aceste rapoarte foarte în serios și în conformitate cu rolul nostru de stat gazdă, lucrăm împreună cu autoritățile SUA pentru a face lumina în această problemă”, scrie Daily Express.

În timp ce președintele SUA, Joe Biden a rămas discret în legătură cu acest subiect, Consiliul american de securitate națională a pus în practică două grupuri de lucru operaționale, unul investigând cauza și condus de CIA, și celălalt concentrându-se pe cercetarea unei tehnologii comerciale care ar putea detecta sau bloca atacurile

author avatar
Tudor Borcea
388 afisari

3 COMENTARII

  1. a naibii Rusia asta ea e de vina peste tot
    păi io zic ca poate Ceausescu o fi de vina , sau securitatea sau PSD de ce nu? nu unii ce se plimba pe tot globul de colo colo fie ca politicieni fie ca turisti fie ca militari…

  2. a naibii Rusia asta ea e de vina peste tot
    păi io zic ca poate Ceausescu o fi de vina , sau securitatea sau PSD de ce nu? nu unii ce se plimba pe tot globul de colo colo fie ca politicieni fie ca turisti fie ca militari…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger