AcasăȘTIRI EXTERNEOficial american: Rusia invadează Ucraina săptămâna viitoare! Kievul, prima țintă a bombardamentelor

Oficial american: Rusia invadează Ucraina săptămâna viitoare! Kievul, prima țintă a bombardamentelor

razboiOficial american: Rusia invadează Ucraina săptămâna viitoare! Kievul, prima țintă a bombardamentelor

Rusia poate invada oricând Ucraina. Cel mai probabil scenariu e că invazia va începe cu un bombardament. Sunt anunțuri venite vineri seara chiar de la Casa Albă, în condițiile în care Statele Unite au cerut cetățenilor americani aflați în Ucraina să părăsească țara înainte să fie prea târziu, mai precis în cel mult 48 de ore. Şi alte ţări le-au cerut cetăţenilor lor să plece din Ucraina.

Invazia ar putea fi marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un „atac rapid” asupra Kievului, a avertizat consilierul pentru securitate, Jake Sullivan, îndemnându-i americani să părăsească Ucraina „în termen de 24 până la 48 de ore”. „Continuăm să vedem semne de escaladare a Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a subliniat Sullivan, potrivit CNN.

„Evident că nu putem prezice viitorul, nu știm exact ce se va întâmpla. Dar riscul este acum suficient de mare și amenințarea este imediată, astfel încât situația cere prudență. Dacă un atac rusesc asupra Ucrainei continuă, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care, evident, ar putea ucide civili fără a ține cont de naționalitatea lor”, a mai transmis consilierul american pentru securitate naţională.

Invazia Ucrainei ar putea avea loc în timpul Jocurilor Olimpice

În ciuda acestui mesaj, Sullivan a adăugat că nu este clar dacă Putin a decis să invadeze Ucraina. „Vreau să fiu foarte clar. Președintele Putin nu a luat o decizie finală, dar avem un nivel suficient de îngrijorare pe baza a ceea ce vedem pe teren. Acest mesaj este unul urgent, pentru că suntem într-o situație urgentă”, a spus Sullivan.

Această invazie poate interveni „oricând”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie, a adăugat el.

În acest context de tensiuni împinse spre punctul culminant, aliaţii au atins un „nivel remarcabil de unitate” în faţa Rusiei, a dat asigurări Jake Sullivan. Dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina influenţa sa va fi diminuată, a avertizat oficialul de la Casa Albă. „Orice s-ar întâmpla, Occidentul este mai unit decât a fost de ani de zile, NATO a devenit mai puternică”, a punctat consilierul preşedintelui american.

author avatar
Andreea Vlad