AcasăȘTIRI EXTERNEOccidentul trebuie să recunoască: actuala contraofensivă a Ucrainei nu va alunga trupele...

Occidentul trebuie să recunoască: actuala contraofensivă a Ucrainei nu va alunga trupele Rusiei

Și nici nu este probabil să reducă ocupația la jumătate înainte de iarnă, ceea ce ar fi putut fi unul dintre cele mai optimiste obiective.

Refrenul aliaților occidentali este de a sprijini Kievul „atât timp cât va fi nevoie”. Numai că timpul nu a fost niciodată un aliat pentru forțele ucrainene.

Progresele realizate  în această vară sunt modeste, fără a tăia legăturile terestre ale  rușilor cu Crimeea. Presupusa asasinare a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, și a conducerii de vârf a grupului său de mercenari nu a avut niciun efect asupra conflictului.

Ucraina nu are avioane de luptă decât pentru a-și acoperi o treime din spațiul aerian. Penuria de muniție de artilerie a fost rezolvată doar temporar prin furnizarea de către SUA a  proiectilelor cu dispersie. Rezolvarea tuturor acestor probleme va face ca războiul să dureze cel puțin până anul viitor.

Războaiele mari – și acesta este un război pentru supraviețuirea Ucrainei de-a lungul a aproape 1.000 km de front – se poartă la scara și în ritmul în care evoluează. Înfrângerea invaziei rusești devine din ce în ce mai îndepărtată.

Volodimir Zelenski nu trebuie să mai  facă presiuni pentru un succes substanțial pe câmpul de luptă înainte de a avea mijloacele necesare pentru a-l obține. Altfel se va ajunge la un impas cu aliații din Occident. Sau poate deja s-a ajuns.

Atacurile soldaților ucraineni sunt limitate de acoperirea artileriei și avioanelor. Avansurile  de tip “pas cu pas” înseamnă pierderi mari, în timp ce aprovizionarea va deveni și mai dificilă în lunile de iarnă.

Rușii au dovedit că își pot înlocui capacitatea militară mai repede decât s-a presupus. Kremlinul își mobilizează economia de război, în pofida sancțiunilor impuse de Occident. Exporturile de petrol și gaz aduc miliarde în visteria țării.

De asemenea, flota rusă din Marea Neagră nu are cum să fie neutralizată. Are un rol major în acest război și reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru NATO.

Președintele Joe Biden și liderii europeni tot laudă curajul soldaților ucraineni, dar îi cam lasă să se descurce pe cont propriu. Armele și banii Occidentului nu garantează neapărat o victorie așa cum vrea Ucraina. Nu există planuri pentru un fel de negociere cu Rusia – de pace nu poate fi vorba. Orice încercare în acest sens a fost respinsă repetat de Kiev.

Ajutorul destinat Ucrainei duce la costuri uriașe pentru industriile de armament din UE. Contribuabilii europeni devin nemulțumiți de aceste costuri în creștere, într-o perioadă de inflație înrădăcinată pe tot continentul.

Contraofensiva Urainei pare să arate un pas înainte și doi înapoi. Occidentul trebui să recunoască un adevăr incomod: războiul se prelungește mai mult decât în toate scenariile pesimiste.

Este un alt fel de a spune că Ucraina este condamnată la luptă fără perspectiva de a câștiga.

1.448 afisari

28 COMENTARII

 1. ahaa… si atunci care este scopul pentru care… pana la ultimul ucrainian?
  zelenski a bagat ucraina in cel mai mare macel… pentru ca sa ce?

  • Pentru a apăra integritatea teritorială a națiunii noastre iubite, dom’ Anonim. Dacă România ar fi în aceeași situație, sunt sigur că ai fi primul sa fuga cu coada intre picoare, tradator ce esti.

   • @Z
    Integritatea era garantata daca nu va lasati pacaliti de amerlicani sa aveti ambitia de a intra in NATO. Era suficient sa ramaneti o tara neutra si sa lasati deoparte apucaturile naziste, iar acum traiati in pace si prosperitate. Asa insa, ati facut cea mai rea alegere pentru voi, pentru ca v-ati ales si cu tara distrusa, si cu milioane de cetateni plecati, si fara intrare in NATO.

    • Uitasem: plus cateva sute de mii de vieti sacrificate inutil. Deci care v-a fost castigul sa alegeti aceasta varianta in loc sa alegeti pacea si neutralitatea?

     • Si mai e ceva: o datorie de foarte multe miliarde de dolari pe care ati acumulat-o in contul armamentului primit. Celelalte tari care inca mai cocheteaza cu iluzia garantarii securitatii de catre SUA sa ia aminte la ce am scris mai sus.

    • Nu naziste ci neomarxiste si de cand si pana unde primeste ordine un stat suveran cu privire la politica proprie? Esti suveran si decizi ca vrei sa intri in NATO? Atunci intri in NATO. Asta-i ca si cum s-ar opune vecinul tau sa-ti tii damigeana de feteasca pe balconul tau ca il vad copiii lui. Beshi mah de aici! Daca aveau o problema cu ucrocii trebuiau sa o, rezolve in anii ’90. Acum pasarica a zburat din cuib.

     • tu compari damigeana vecinului cu refacerea khazariei?
      libertatea ta se termina unde începe libertatea vecinului, iar ucraina primeste acum rasplata pentru incapatanarea, prostia si mândria draceasca a evreului ucrainian pe tocuri numit jelinski.
      ucraina a fost o tara prospera si bogata, cu un viitor frumos. dar a vrut nato.a vrut sa bage sulita nato in coasta rușilor. treaba lor.
      in final va pierde teritorii vaste, nici nato nu va primi, iar acum este o ruina plina de datorii si cu vreo 400.000 de mii de cetățeni morți si raniti.
      o fi bine asa?

     • corect si reciproc valabil, libertatea vecinului se termina unde incepe libertatea ta. deci libertatea rusiei se termina unde incepe libertatea ucrainei adica pe granita.
      inca odata esti stat suveran? DA! atunci pa! Nu vine nimeni sa iti zica unde sa intri si unde nu. In final va pierde teritorii vaste? Datorita cui? Datorita Rusiei agresoare care a invadat-o. O fi bine asa? Deci daca nu fac cum zici tu nu e bine, nu? Da compar damigeana. ia s-ti iei tu damigeana de pe balcon ca ma dernajeaza si daca nu vin si iti dau focca la crevedia iar tu ramai cu vastul apartament ars. Ia zi o fi bine asa?
      Care-i problema cu sulita NATO? Ucraina e stat suveran si NU e Rusia. Rusia se termina la granita. In kaliningrad nu e granita cu NATO ? care-i problema? Polonia cu belarus nu etot granita nato-rusia? Acum intra si Finlanda si Suedia. Ce-o sa faca? Le ataca si p’alea. Hai marsh cu minciunile comuniste.
      Rusia dernajeaza America ca are arme nucleare si mult petrol pe care nu il vinde ieftin din cauza incapatanarii prostiei si mandriei dracesti a evreului rus Shlemov-Putin. Ce ar trebui sa faca America? Dupa mintea ta cea putina ar trebui sa-i dea rasplata, nu?

   • SI EU AS FUGI BOU DE BALTA CE ESTI CE SA APAR CACANARULE ?MULTINATIONALELE PE CEI CE NECONDUC PE CEIPESTE 2300 DE GENERALI IN REZERVA SI ACTIVI COPII LOR VOR FI PRIMI SCUTITI CE SA MAI APAR?JUMATATE DIN PAMINTUL TARIE VINDUT STRAINILORNU MAI VORBESC DE PADURI CE SA MAI ZIC DE BOGATIILE SUBSOLULUI?CARE /S DATE PE ZECI DE ANI .SLAVA.

 2. Bai, japita Jacota, raketii sint pe cale sa distruga si a doua linie de aparare a ciolovecilor si tu delirezi mai ceva ca Putin. Hai, sictir japito!

 3. Radu Jacotă, Продолжайте хорошую работу! 👍👍

 4. in ucraina, administratia lor in frunte cu presedintele tradator sunt vinovati de tot genocidul prin care poporul ucrainian dispare in pamant de la o luna la alta.
  pierderile ucrainienilor sunt colosale raportat la dimensiunea tarii si la numarul cetatenilor lor.
  au ajuns sa oblige la lupta pe front baieti de 16-17 ani si persoane cu tot felul de boli reale si tot felul de handicapuri mintale.
  cine este nebunul in toata treaba asta?

  • Care ”popor ucrainian” ???
   Adica amestecatura ucrainiana !
   Si, nu uitati pamantul din Ucraina cumparat de americani, laboratoarele pentru arme biologice, zacamintele necesare industriei mortii etc.
   Americani investesc banii poporului american pentru a apara interesele mai multor privati. Ucraina si America au acelasi viitor !

   • Ala descendent din cazaci. Ps aia de pe don erau tot din ucraina stabiliti cu forta acolo de ecaterina satula de rascoalele astora. Dc vladislav nu era tampit sa-l fvta pe khelmintsky, azi ucraina era polonia. Fvtv-l in gura pe cretinul ala lacom de koniecpolski

   • Motivatia acestor monstri nu este economica e politica si ideologica, avantajele economice fiind numai mijlocul prin care BESTIA din APOCALIPSA isi atinge scopul. GUVERNUL MONDIAL SECRET a ordonat exterminarea Ukrainienilor pentru ca acestia au refuzat sa se vaccineze. Ukraina are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Lume si cea mai mica rata de vaccinare din Europa. Rate de vaccinare sub 30% mai au Moldova, Romania, Bulgaria, Bosnia-Hetzegovina, Makedonia si Kosovo.

 5. UCRAINA ESTE IMPINSA LA LUPTA PANA CE ULTIMUL UCRAINEAN SE VA PREDA SAU V-A MURI CU PUSCA IN MANA !.CEI CARE II SANTAJEAZA PE UCRAINIENI SUNT CHIAR STAPANII PAMANTURILOR UCRAINIENE-AMERICANII SI VESTEUROPENII,PAMANTURI MULSE DE CEREALE SI VANDUTE ORIUNDE PRETUL E MARE ,CHESTIA CU CEREALE PENTRU FLAMANZII AFRICII E O MIZERIE MEDIATICA.

 6. Problema e ca strapung prea incet retardule. Asta zice Jacota si, in timp, asta se va vedea. Ciolovecii aduc carne de tun proaspata pe cand hoholii nu mai au de unde. Asta-i ideea.

 7. Pentru a-i invinge pe rusi, Ukraina are nevoie URGENT de vreo 80 de miliarde de dolari/euro…
  Tarii cat mai mult carbune, uraaaaa! Slava!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri