Cauta

Occidentul, tare grăbit să pună mâna pe combustibilul țărilor sărace

În insula Bonny din Nigeria, o porțiune de pământ în vârf de săgeată, unde Oceanul Atlantic se întâlnește cu Delta Nigerului, o fabrică gigantică a produs anul trecut suficient gaz natural lichefiat pentru a încălzi jumătate din Regatul Unit pentru iarnă. Cea mai mare parte a fost expediată în afara țării, Spania, Franța și Portugalia fiind cei mai mari cumpărători.

La doar 20 de kilometri  distanță, în orașul Bodo, locuitorii încă folosesc kerosen și motorină de pe piața neagră pentru a aprinde sobele cu lemne și pentru a alimenta generatoarele de electricitate.

Potrivit Bloomberg, combustibilul este fabricat cu țiței furat de la giganții energetici străini – Shell, Eni și TotalEnergies – care dețin împreună cu guvernul nigerian instalația din Bonny Island.

„Gazul de aici merge către Bonny și Europa pentru alimentarea caselor și industriilor, dar nu avem niciun beneficiu din el”, a declarat Pius Dimkpa, președintele comitetului de dezvoltare comunității locale din Bodo.

Nigeria are 3% din rezervele dovedite de gaze ale lumii, dar nu a exploatat aproape nimic. La fel ca majoritatea țărilor africane, ceea ce a fost extras este trimis în mare parte în Europa, care acum dorește să importe și mai mult pentru a compensa proviziile pierdute în urma reducerilor din Rusia.

În aprilie, Italia a încheiat noi acorduri pentru cumpărarea de gaz din Angola și Republica Congo, în timp ce Germania caută să-și asigure aprovizionarea din Senegal.

În timp ce liderii africani sunt dornici de veniturile de milioane pe care tranzacțiile cu gaze ar putea să le aducă, ei afirmă, de asemenea, că interesul brusc pentru resursele lor este un standard dublu care perpetuează exploatarea regiunii de către Occident. Africa are nevoie de combustibil, orice combustibil, pentru a scoate milioane de oameni din sărăcie.

Cu siguranță, guvernele din Africa sub-sahariană împărtășesc vina pentru rezervele lor de gaz subutilizate. Puține țări au investit serios sau și-au reformat sectoarele electrice, petroliere și  de gaze, în special Nigeria, unde uzina din Bonny Island a funcționat cu cel puțin 20% sub capacitatea din 2021 din cauza furtului conductelor și a vandalismului.

Mulți lideri africani susțin creșterea exporturilor de gaze naturale pentru a-și ajuta guvernele care nu au numerar, dar doresc și acces la finanțare care să le permită să valorifice potențialul combustibilului pentru a crea piețe interne de gaze naturale.

„Nu pot să vină și să spună: „Avem nevoie de gazul tău, îți voi cumpăra gazul și îl vom duce în Europa””, a declarat Gabriel Obiang Lima, ministrul energiei din Guineea Ecuatorială. “Trebuie să ne dea ceva înapoi”.

O serie recentă de descoperiri majore a condus la proiecte private de anvergură, giganții din domeniul combustibililor fosili, printre care Exxon Mobil, BP și Shell, cheltuind zeci de miliarde de euro în Mozambic, Tanzania, Senegal și Mauritania pentru a extrage mai mult gaz pentru export.

Există planuri de extindere a instalațiilor de GNL existente în Nigeria și Angola, care ar putea ajuta Africa să producă 470 de miliarde de metri cubi de gaz pe an până la sfârșitul anilor 2030, ceea ce ar echivala cu aproximativ 75% din producția Rusiei din acest an, potrivit consultanților Rystad Energy. Aproape toată această cantitate va fi direcționată în afara regiunii.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version