AcasăȘTIRI EXTERNEOccidentul, tare grăbit să pună mâna pe combustibilul țărilor sărace

Occidentul, tare grăbit să pună mâna pe combustibilul țărilor sărace

În insula Bonny din Nigeria, o porțiune de pământ în vârf de săgeată, unde Oceanul Atlantic se întâlnește cu Delta Nigerului, o fabrică gigantică a produs anul trecut suficient gaz natural lichefiat pentru a încălzi jumătate din Regatul Unit pentru iarnă. Cea mai mare parte a fost expediată în afara țării, Spania, Franța și Portugalia fiind cei mai mari cumpărători.

La doar 20 de kilometri  distanță, în orașul Bodo, locuitorii încă folosesc kerosen și motorină de pe piața neagră pentru a aprinde sobele cu lemne și pentru a alimenta generatoarele de electricitate.

Potrivit Bloomberg, combustibilul este fabricat cu țiței furat de la giganții energetici străini – Shell, Eni și TotalEnergies – care dețin împreună cu guvernul nigerian instalația din Bonny Island.

„Gazul de aici merge către Bonny și Europa pentru alimentarea caselor și industriilor, dar nu avem niciun beneficiu din el”, a declarat Pius Dimkpa, președintele comitetului de dezvoltare comunității locale din Bodo.

Nigeria are 3% din rezervele dovedite de gaze ale lumii, dar nu a exploatat aproape nimic. La fel ca majoritatea țărilor africane, ceea ce a fost extras este trimis în mare parte în Europa, care acum dorește să importe și mai mult pentru a compensa proviziile pierdute în urma reducerilor din Rusia.

În aprilie, Italia a încheiat noi acorduri pentru cumpărarea de gaz din Angola și Republica Congo, în timp ce Germania caută să-și asigure aprovizionarea din Senegal.

În timp ce liderii africani sunt dornici de veniturile de milioane pe care tranzacțiile cu gaze ar putea să le aducă, ei afirmă, de asemenea, că interesul brusc pentru resursele lor este un standard dublu care perpetuează exploatarea regiunii de către Occident. Africa are nevoie de combustibil, orice combustibil, pentru a scoate milioane de oameni din sărăcie.

Cu siguranță, guvernele din Africa sub-sahariană împărtășesc vina pentru rezervele lor de gaz subutilizate. Puține țări au investit serios sau și-au reformat sectoarele electrice, petroliere și  de gaze, în special Nigeria, unde uzina din Bonny Island a funcționat cu cel puțin 20% sub capacitatea din 2021 din cauza furtului conductelor și a vandalismului.

Mulți lideri africani susțin creșterea exporturilor de gaze naturale pentru a-și ajuta guvernele care nu au numerar, dar doresc și acces la finanțare care să le permită să valorifice potențialul combustibilului pentru a crea piețe interne de gaze naturale.

„Nu pot să vină și să spună: „Avem nevoie de gazul tău, îți voi cumpăra gazul și îl vom duce în Europa””, a declarat Gabriel Obiang Lima, ministrul energiei din Guineea Ecuatorială. “Trebuie să ne dea ceva înapoi”.

O serie recentă de descoperiri majore a condus la proiecte private de anvergură, giganții din domeniul combustibililor fosili, printre care Exxon Mobil, BP și Shell, cheltuind zeci de miliarde de euro în Mozambic, Tanzania, Senegal și Mauritania pentru a extrage mai mult gaz pentru export.

Există planuri de extindere a instalațiilor de GNL existente în Nigeria și Angola, care ar putea ajuta Africa să producă 470 de miliarde de metri cubi de gaz pe an până la sfârșitul anilor 2030, ceea ce ar echivala cu aproximativ 75% din producția Rusiei din acest an, potrivit consultanților Rystad Energy. Aproape toată această cantitate va fi direcționată în afara regiunii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
12.442 afisari

9 COMENTARII

  1. Primesc bani buni pe gaz, dar ii fura politicienii locali. Ca și în Nigeria europeana, România.

    • Primesc pe dracu’. Au corupt elita, care primește câte ceva, iar restul este luat pe degeaba. Cum a fost dintotdeauna.

  2. Bine spus, Romania este Nigeria europeana. Dar nigerienii de la noi au luat aminte, la noi este dat aproape tot.
    Si la noi la fel: independenti energetic, gaz, dar degeaba

    Erata la articol: nu se poate spune ”ar putea ajuta Africa” ci ar putea ajuta Europa sa jefuiasca mai cu spor Africa.
    Daca stau sa ma gandesc bine, au foarte mare dreptate africanii sa vina aici si sa faca tot ce pot pentru a primi cat mai multe beneficii, europa ii jefuieste

    • Nu se pot compara .
      In Nigeria , starea de risc este uriasa. In Romania , n este risc.
      La noi , spolierea este ca la iobagie , girata de groful sef si de o turma de Dinu Paturica politici

  3. Acest occident a luat cu japca de sute de ani si a pacalit tarile sarace niste diavoli nesatui Victorie pentru Rusia

    • Blestemul ii va ajunge.
      PETROM este blestemul lor.
      53000 oameni la vânzare, 3 rafinării, indice Nelson uriaș fata de Europa austriaca, import polietilena zero.
      Azi : 7000 salariati, 1 rafinărie cu zero petrochimie, import din rafinărie austriaca, import 100% polietilena, 580000 euro salariu la Radu Caprau, roman membru în directorat.
      4000 (800 euro) lei salariu mediu la ceilalți
      romani
      Deci : Năstase :(((((

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger