AcasăȘTIRI EXTERNEOccidentul își face iluzii. Niciun baril de țiței rusesc nu va fi...

Occidentul își face iluzii. Niciun baril de țiței rusesc nu va fi vândul la preț plafonat!

Așteptați-vă ca piața petrolului să devină mult mai volatilă în următoarele săptămâni.

Începând cu 5 decembrie, va fi ilegal să se importe țiței rusesc pe mare în Uniunea Europeană (cu mici excepții) și pentru companiile din UE să furnizeze servicii precum asigurarea și finanțarea navelor care transportă petrolul oriunde în lume. Dacă cea mai recentă rundă de sancțiuni va fi ratificată, va fi, de asemenea, ilegal ca navele europene să fie angajate în acest comerț.

Perturbarea ar putea fi uriașă. Rusia a pierdut deja o mare parte din piața sa europeană,  dar încă trimite aproximativ 630.000 de barili pe zi către țările UE. Volumul transportat la nivel global pe navele deținute de companii europene este semnificativ mai mare.

Rusia nu are multe opțiuni evidente de redirecționare a capacității și aproape niciuna care se află în apropiere. Vânzările către India și, într-o măsură mai mică, către China și Turcia, au crescut în săptămânile după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina. Dar acest flux a atins apogeul în iunie și s-a redus ușor în ultimele luni.

Este posibil ca New Delhi, Beijing și Ankara să nu fie dispuse să crească volumele fără reduceri de preț mai mari. Vor vedea perspectiva ca țițeiul rusesc să fie blocat de sancțiunile europene ca pe o oportunitate pentru negocieri dure cu privire la ceea ce sunt dispuse să plătească.

“Mecanismul este inacceptabil”

Trezoreria SUA susține plafonul propus de preț pentru țițeiul rusesc – o idee care a câștigat acțiune în rândul politicienilor din țările aliate, chiar dacă a fost respinsă în altă parte.

Conceptul este simplu: dacă un cumpărător plătește mai puțin decât un preț care urmează să fie convenit, acesta poate folosi nave europene și poate obține finanțare și asigurare. Scopul este de a menține fluxul de țiței al Rusiei, reducând în același timp veniturile Kremlinului.

Opinia Washingtonului pare să fie că, dacă prețul plafonat este stabilit peste costul de producție, Rusia va avea un stimulent pentru a continua să exporte. Ceea ce nu par să înțeleagă oficialii americani este că decizia Rusiei este una politică, nu comercială.

Putin a avertizat de mai multe ori că țara sa nu va vinde țiței cumpărătorilor care încearcă să impună un plafon, în timp ce vicepremierul Alexandr Novak a declarat după recenta reuniune OPEC+ de la Viena că „mecanismul este inacceptabil”.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, se înșeală când spune că „această plafonare ne va ajuta să menținem piețele energetice globale bine aprovizionate”. Nu va face acest lucru. Niciun baril de țiței rusesc nu va fi vândut la un preț plafonat, subliniază economiștii de la Bloomberg.Kremlinul va miza pe faptul că oprirea pompelor de petrol siberian va afecta mai mult cumpărătorii, un calcul pe care l-a făcut deja pentru gazele naturale.

Pot rezista piețele petroliere la această pierdere, pe lângă reducerea cu 2 milioane de barili pe zi a obiectivelor OPEC+, care urmează să intre în vigoare în noiembrie?

Primul lucru de reținut este că acțiunea OPEC+ este în mare parte o iluzie. Reducerea reală a producției față de nivelurile de producție din septembrie ar putea fi de doar o zecime din cifra principală. În același timp, previziunile privind cererea sunt reduse, ca urmare a prețurilor ridicate și a recesiunii iminente. Acești doi factori ar putea însemna că lumea are nevoie de mai puțin țiței rusesc în următoarele luni.

Dar, cu atât de multe părți în mișcare și cu Rusia făcând tot ce poate în timp ce se apropie termenul limită al sancțiunilor, nu vă așteptați ca piețele să funcționeze liniștite spre iarnă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
343 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger