AcasăȘTIRI EXTERNEObligația vaccinării încaieră Texasul cu administrația Biden

Obligația vaccinării încaieră Texasul cu administrația Biden

Obligația vaccinării încaieră Texasul cu administrația Biden

Casa Albă a reacționat după ce guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a anunțat luni, 11 octombrie, că interzice tuturor entităților din statul său, inclusiv companiilor private, să impună angajaților sau consumatorilor obligația vaccinării.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a avertizat, marți, că legea federală „prevalează” asupra legislației statelor americane, după ce Texas s-a opus obligației de vaccinare pe care Joe Biden a decis-o pentru milioane de angajați.

Biden, inflexibil

„Legea federală prevalează asupra legii statelor federate”, a spus Jen Psaki, întrebată fiind despre măsura luată de guvernatorul republican din Texas, Greg Abbott. Președintele SUA, Joe Biden, după ce a refuzat mult timp să ia decizii obligatorii, a declarat în urmă cu o lună că vaccinarea împotriva Covid-19 va deveni obligatorie pentru aproximativ 100 de milioane de lucrători, oficiali ai guvernului federal și angajați din sectorul privat.

Cu toate acestea, administrația Biden nu a publicat încă regulile care vor încadra aplicarea practică a acestei obligații la companiile private în cauză, cele cu mai mult de 100 de angajați. „Nu există nici un precedent istoric pentru această obligație de vaccinare în companii și vrem să o facem bine”, a justificat Jen Psaki, când a fost întrebată despre acest termen limită de implementare.

American Airlines va respecta legea federală

În calitate de antreprenori guvernamentali, marile companii de transport aerian trebuie, pe de altă parte, să impună angajaților lor vaccinarea începând cu 8 decembrie. Cu sediul în Texas, American Airlines a declarat marți că va respecta legea federală.

„Suntem în proces de revizuire a ordinului executiv emis de guvernatorul Abbott, dar credem că mandatul federal privind vaccinul are prioritate asupra tuturor legilor statului și acest lucru nu schimbă nimic pentru americani”, a spus un purtător de cuvânt, scrie 20 Minutes.

Jen Psaki a estimat că decizia guvernatorului Texasului a fost, înainte de toate, „politică”. „Atunci când faceți o alegere care contravine informațiilor și datelor de sănătate publică existente, care nu se bazează pe interesele oamenilor pentru care sunteți guvernator, atunci poate fi în propriul dvs. interes politic”, a criticat ea.

Anunțul obligației vaccinale a stârnit o revoltă în rândul republicanilor, care consideră că este o încălcare a libertății individuale. Greg Abbott, despre care se știe că s-a opus cu înverșunare măștii de protecție, a fost depistat pozitiv la Covid-19, în august, după ce a participat la un eveniment public în interior. Guvernatorul este complet vaccinat.

author avatar
Tudor Borcea
296 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger