AcasăȘTIRI EXTERNECe ascunde Putin în Crimeea. Buncărul secret care poate controla Marea Neagră

Ce ascunde Putin în Crimeea. Buncărul secret care poate controla Marea Neagră

Ce ascunde Putin în Crimeea. Buncărul secret care poate controla Marea Neagră

Martori oculari au semnalat reluarea lucrărilor de construcție la un obiectiv militar secret din Peninsula Crimeea, realizat în perioada fostei URSS și abandonat ulterior, potrivit cotidianului Vzglyad. Acesta este cunoscut sub denumirea de „Obiect 221”.

„Construcția a fost realizată conform unui proiect special top secret, sub conducerea maiorului Yuri Revva. Aceasta s-a realizat sub legenda unei cariere de piatră. Aici a fost construit special un șantier pentru zdrobirea pietrelor, pentru a distrage atenția, în timp ce sub stâncă se realiza o construcție secretă”, a declarat Vladimir Bondyrev, specialist în tuneluri și construcții subterane din Crimeea, scrie Defense Romania.

Lucrările, reluate în toamna lui 2020

După cum au precizat martori oculari, înainte, la aceste instalații se organizau excursii și diverse jocuri, dar se putea ajunge și pe cont propriu. Acum, au fost instalate bariere și trecerea este oprită.

Obiectul 221 este situat în tractul Alsu, în apropiere de Balaklava. În stâncă a fost ridicată o construcție de patru etaje, care poate adăposti aproximativ 5.000 de persoane. Locuitorii din zonă au declarat că lucrările de construcție au fost reluate în toamna anului 2020.

„Am fost acolo în luna noiembrie anul trecut și am văzut că s-au schimbat multe. Pe drumul spre punctul de control abandonat au pus niște plăci într-un model de tablă de șah, vopsite în culoare kaki. Punctul de control însuși a fost curățat, vopsit și a fost instalată o barieră. În apropiere de vârf, mai multe cabluri de alimentare și un cablu de comunicații ieșeau din pădure. În partea de sus, am fost întâmpinat de o platformă complet curățată de resturi și munți de pământ, pe care se aflau camioane militare. De asemenea, am văzut un generator mobil și o bobină uriașă de cabluri, care intrau în obiectivul propriu-zis”, a declarat fotograful Serghei Stukov.

„Obiect 221” , un punct de comandă de rezervă al Flotei din Marea Neagră

Așa-numitul „Obiect 221” trebuia să fie un punct de comandă de rezervă al Flotei din Marea Neagră. Adică, în caz de război, comandanții militari ar fi trebuit să coordoneze de aici acțiunile militare, în situația în care punctul de comandă principal nu ar mai fi fost accesibil.

Acesta este amplasat pe versantul Muntelui Mishen din Crimeea, între Foros și Balaklava. La obiectiv se poate ajunge virând de pe drumul principal 35K-002 Sevastopol – Yalta către satul Morozovka.

Construcția obiectivului a început în anul 1977 și a durat aproximativ 15 ani. În 1992, odată cu prăbușirea URSS, construcția aproape terminată a fost abandonată de noile autorități și vandalizată pentru recuperarea fierului vechi.

Structura amplasamentului era reprezentată de doi stâlpi, conectați în interior prin tuneluri rotunjite. De fapt, o clădire cu patru etaje a fost construită în interiorul muntelui. Verandele de la ieșire se termină cu două intrări deghizate sub forma a două clădiri cu două etaje, ale căror intrări erau închise cu uși masive antinucleare.

Merită reactivat

Probabil, în contextul situației de securitate din ce în ce mai tensionate din Regiunea Mării Negre, reprezentanții militari ruși au decis că obiectivul merită să fie reconstruit.

De fapt, nu este singurul proiect sovietic abandonat în perioada în care Crimeea s-a aflat sub administrare ucraineană și reluat de Federația Rusă după preluarea peninsulei în anul 2014.

De exemplu, complexul de rachete de coastă Utes amplasat în Munții Crimeii a fost refăcut și se află în serviciul de luptă al Flotei ruse din Marea Neagră. În același timp, o altă construcție secretă, baza de submarine de la Balaklava (Obiect 825), a fost reabilitată și transformată în muzeu.

 

author avatar
Tudor Borcea