AcasăȘTIRI EXTERNEO vioară rară Stradivarius, la care a cântat Albert Einstein, a fost...

O vioară rară Stradivarius, la care a cântat Albert Einstein, a fost vândută pe o sumă ASTRONOMICĂ! (VIDEO)

O vioară rară Stradivarius a făcut „ravagii” la o licitaţie de la New York. Instrumentul muzical a fost vândut pentru suma de 15,34 milioane de dolari.

Vioara, fabricată în 1714 de maestrul Antonio Stradivari (1644-1737), i-a aparţinut timp de 40 de ani unui celebru violonist ruso-american, Toscha Seidel (1899-1962), care a interpretat la această vioară pe coloana sonoră a filmului „The Wizard of Oz” (1939), o producţie clasică a cinematografiei.

Fizicianul Einstein cânta la vioară

Partea curioasă este că Albert Einstein cânta la această vioară. Celebrul fizician avea, aşadar, şi o latură artistică.

„Seidel a fost şi profesorul lui Albert Einstein. Această vioară s-a aflat alături de marele matematician în timp ce acesta interpreta împreună cu Seidel cvartete în casa sa din Princeton, New Jersey”, a declarat Jason Price, fondator şi director al Tarisio, societatea specializată în vânzarea de instrumente rare.

Dintre miile de instrumente produse de celebrul lutier cremonez, în prezent mai există aproximativ 600.

Cumpărătorul rămâne o enigmă

Această vioară a făcut parte din colecţia niponă Munetsugu. Casa de licitaţii Tarisio nu a oferit niciun fel de date cu privire la cumpărător.

Recordul de vânzare pentru un Stradivari a fost atins în 2011, când o vioară botezată ‘Lady Blunt’, pentru că i-a aparţinut lui Lady Anne Blunt, nepoata poetului Lord Byron, a fost vândută la Londra pentru suma de 15,89 milioane de dolari.

author avatar
Andrei Ștefan