AcasăȘTIRI EXTERNEO veste ce-i mai linişteşte pe europeni: „Un accident de tipul Cernobîl...

O veste ce-i mai linişteşte pe europeni: „Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent”

centrala nuclearaO veste ce-i mai linişteşte pe europeni: „Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent”

Operatorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ajunsă sub controlul forțelor ruse, afirmă că angajații „lucrează sub amenințarea armei”. Managementul centralei de la Zaporojie lucrează sub amenințarea armei, declară compania care operează centrala.

Conducerea centralei lucrează acum „sub amenințarea armei”, a mai spus el.

O tragedie ca la Cernobîl, exclusă

O tragedie nucleară de proporţiile celei de la Cernobîl nu mai este posibilă, întrucât centralele actuale sunt protejate de structuri de beton special concepute pentru a nu putea fi afectate, declară Teodor Chirica, expert în energie nucleară şi preşedinte onorific al Forumului Atomic Român.

Instalaţiile din reactoarele nucleare sunt protejate de anvelope de protecţie din beton, structuri armate foarte puternice, cu grosimi de peste un metru, proiectate pentru a nu fi afectate de evenimente externe, cum ar cutremure, proiectile sau incendii.

Chiar şi în cazul extrem în care aceste sisteme ar putea fi fisurate, până la zona activă unde este amplasat combustibilul nuclear sunt o serie de structuri interne căptuşite cu plăci de oţel, precum şi structurile metalice care conţin combustibilul nuclear şi unde are loc reacţia de fisiune nucleară.

Toate aceste sisteme de protecţie, precum şi sistemele tehnologice din interiorul reactorului nuclear sunt calculate să reziste la cutremure de probabilitate extremă, care exced probabilitatea de a apărea o dată la 10.000 de ani”, a explicat Teodor Chirica.

El a mai spus că există planuri de răspuns la nivel naţional pentru situaţii de urgenţă care includ şi evenimentele nucleare din afara României, coordonate de Ministerul Afacerilor Interne.

author avatar
Andrei Ștefan
883 afisari

2 COMENTARII

  1. ,,Răsturnare de situație: SUA spun că Rusia nu a atacat reactoarele centralei de la Zaporojie
    Autor: Cristi Șelaru, Redactor Publicat: 04/03/2022 19:56
    https://www.stiripesurse.ro/zaporojie_2273560.html

    Statele Unite nu au găsit dovezi că Rusia a atacat reactoarele nucleare ale centralei de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, şi se pare că în ciocniri au fost folosite doar arme uşoare, a afirmat subsecretarul american pentru energie nucleară, Jill Hruby, transmite Reuters.
    Într-un interviu acordat vineri postului MSNBC, Jill Hruby a mai spus că administraţia Biden este pregătită pentru orice scenariu care ar implica radiaţii emise de la centrala nuclearo-electrică de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.’’

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger