AcasăȘTIRI EXTERNEO societate fără cash. Experimentul Norvegiei

O societate fără cash. Experimentul Norvegiei

O societate fără numerar poate să nu pară atât de îndepărtată în viitorul îndepărtat. Dar alternativele digitale actuale, cum ar fi criptomonede, s-au dovedit volatile, în timp ce celelalte active blockchain, jetoanele nefungibile (NFT), au căzut în dizgrație de la hype-ul lor.

O abordare diferită a plăților blockchain câștigă teren în întreaga lume. Monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) sunt mai stabile, dar, spre deosebire de criptomonede, sunt controlate la nivel central de către guverne.

În Europa, euro digital se află în faza de dezvoltare, iar banca centrală a Norvegiei testează propria CBDC.

“În acest context, scăderea utilizării numerarului și alte schimbări structurale în sistemul de plăți sunt factori cheie pentru proiect. Urmărim  accesul publicului la active fără risc de credit sau la un mijloc de plată”, a declarat pentru Euronews șeful diviziei de stabilitate financiară a Norges Bank, Torbjon Haegeland.

Perioada experimentală de testare a monedei va dura până în iunie 2023. Dar Norvegia explorează și CBDC-uri transfrontaliere.

Pe 28 septembrie, băncile centrale din Norvegia, Suedia și Israel au anunțat că își unesc forțele cu Banca Reglementărilor Internaționale (BRI) pentru a explora CBDC.

Proiectul va aborda tehnologia necesară și întrebările legate de politică și își propune să îmbunătățească plățile transfrontaliere prin reducerea costurilor și îmbunătățirea vitezei.

Întrucât Norvegia nu face parte din Uniunea Europeană, ci din Spațiul Economic European (SEE), există o întrebare nerezolvată dacă ar urma reglementările și normele UE privind CBDC.

„Emiterea banilor băncii centrale, fie că este vorba de numerar, de CBDC sau de rezervele deținute, este guvernată de Norges Bank”, a precizat Haegeland.

În timp ce banca centrală ar fi responsabilă pentru asigurarea CBDC-urilor, este posibil ca terți să fie utilizați pentru a realiza interfața cu utilizatorul, care ar fi acoperită de Directiva privind serviciile de plată a UE și de alte tipuri de reglementări.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
914 afisari

11 COMENTARII

  1. Apoi s avezi ce repede ti se blocheaza accesul la bani, direct de catre „organe”, fara a mai trece prin banci. Cum ai deschis gura gresit… jap. Nu te-ai intepat cum a zis iubitul conducator Rothschild…jap

  2. Norvegia e tara foarte bogata are petrol nu depinde de nimeni si nu prea poti sa te compari cu ei,sunt avansati si tehnologic si industrial militar etcetera
    Sunt cazuri particulare ce fac ei nu se compara cu celelalte tari mai slabe economic

  3. Odata scoase bancnotele o sa fii la dispozitia guvernului. Daca-l superi pe Virgil Popescu (un tradator) iti blocheaza cardul si mori de foame.

  4. Să nu uităm ce-au pățit șoferii canadienii la protest. Banii în numerar sunt sfinți.
    Nu ți-i poate bloca așa ușor statul și îi poți folosi și când nu-i curent.

  5. CBDC inseana confiscarea toturor proprietatilor si a banilor de catre cine conduc bancile centrale si ipotecarea lor conditionata omului de rand. O sclavie moderna

  6. & Deci , capitalismul copiat de la occidentali este capitalism „copy- paste” ăștia autori de capitalism apusean vor și ei „drepturi de autor de capitalism apusean” , că în capitalismul apusean dacă nu ați pus ghilimelele cică s-a furat capitalism apusean de la ei, ? Ion Iliescu a promovat conceptul de democrație originală, ?

  7. Jurnalism !!!!!!!!,sau dovezi de analfabetism !.
    vezi „o societate fara numerar poate sa nu para atat de INDEPARTATA in viitorul INDEPARTAT ” !,saraci cu duhul , vocabular pe masura si cumea tupeului -sa se creada jurnalist !!

  8. & Dacă finanțarea pensiilor în est are ca efecte și creșterea economiei apusene și relocarea forței de muncă din est către vest, ?

  9. Deja s-a ajuns ca tu pentru ca banii tai sa ti-i tina banca, sa platesti dobanda!!! Pentru banii tai!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger