AcasăȘTIRI EXTERNEO prăjitură în formă de tanc înfurie Beijingul / Un blogger chinez...

O prăjitură în formă de tanc înfurie Beijingul / Un blogger chinez sfidează Partidul Comunist

O prăjitură în formă de tanc înfurie Beijingul / Un blogger chinez sfidează Partidul Comunist

Dispariția unui important blogger chinez care a îndrăznit să arate în direct pe Weibo o prăjitură în formă de tanc, în ajunul comemorării represiunii din piața Tiananmen, în China, a stârnit luni un val de comentarii pe cea de-a doua rețea de socializare a țării.

Bloggerului, care a atras milioane de fani sub numele „Li Jiaqi”, i-a fost întreruptă brusc transmisia live vineri, când tocmai arătase un tort de înghețată de ciocolată în formă de tanc, cu câteva ore înainte de aniversarea represiunii din 1989.

„Istoria din spatele unei prăjituri”

Unele hashtag-uri despre dispariția bloggerului vedetă, care nu a mai postat nimic de vineri, au fost postate luni pe Weibo de peste 100 de milioane de ori.

„Li Jiaqi” – care s-a născut în 1992 și care nu a apărut duminică, spectacolul său fiind așteptat cu nerăbdare – a devenit celebru pentru vânzările sale record de rujuri și pentru postările sale destinate unui public feminin tânăr, informează Le Journal de Montreal.

La 4 iunie 1989, regimul comunist a trimis tancuri și trupe pentru a înăbuși protestatarii pașnici care ocupaseră timp de câteva săptămâni piața centrală emblematică din Beijing pentru a cere schimbări politice și pentru a pune capăt corupției sistemice.

Zdrobirea mișcării din Piața Tiananmen s-a soldat cu sute de morți, mai mult de o mie după unele estimări.

De atunci, autoritățile chineze au încercat să șteargă Tiananmen din memoria colectivă: manualele de istorie nu îl menționează, iar discuțiile online pe această temă sunt cenzurate în mod sistematic. „Mulți oameni nu cunosc istoria din spatele acestei prăjituri”, a declarat luni pe Weibo unul dintre fanii bloggerului.

La Beijing, autoritățile au instalat dispozitive de recunoaștere facială pe străzile care duc spre piață, iar poliția a efectuat sâmbătă controale amănunțite de identitate.

author avatar
Tudor Borcea
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger