AcasăȘTIRI EXTERNEO palmă pe obrazul celei mai bogate țări din lume. Unde migrează...

O palmă pe obrazul celei mai bogate țări din lume. Unde migrează americanii striviți de costul vieții

Împotriva valului de imigranți magnetizați de Eldorado-ul american, Gabriel Zarate, 38 de ani, a părăsit San Diego, California, pentru a trăi în Tijuana, orașul mexican de frontieră cu o reputație sulfuroasă.

La fel ca el, un număr tot mai mare de americani trăiesc în Mexic, unde găsesc viața mai ieftină, cu riscul de a-i supăra pe mexicanii care nu au puterea lor de cumpărare.

Unul dintre principalele motive este costul vieții, semnificativ mai redus decât în SUA. „În San Diego, am locuit într-o garsonieră cu 1.275 de dolari pe lună. Aici este cam jumătate din această sumă”, a explicat Zarate pentru AFP. Predă engleză în San Diego, iar seara se întoarce acasă în Tijuana.

Este unul dintre orașele mexicane în care prețurile proprietăților cresc cel mai rapid (+10,7% în primul trimestru al anului, conform datelor Federal Mortgage Corporation SHF). Și mai mult de 80% dintre clienți sunt americani.

În cartierul Rosarito, trăiesc între „10.000 și 12.000 de americani”, spune Jesus Rincon Vargas, președintele Camerei locale a construcțiilor, referindu-se la un “boom imobiliar”.

„Welcome to Tijuana/tequila, sexo, marijuana”: la 25 de ani de la refrenul de neuitat al lui Manu Chao, Tijuana este imaginea Mexicului, primitoare, dinamică, atașantă și violentă (peste 1.000 de crime numai în 2022, majoritatea reglări de conturi).

În total, 1,6 milioane de americani trăiesc în Mexic, potrivit ambasadei SUA. La fel ca europenii, aceștia pot sta șase luni cu o viză turistică simplă.

Zona de frontieră nu este singura care îi atrage pe americani. De la începutul pandemiei, capitala Ciudad de Mexico a cunoscut un mare aflux de nomazi digitali.

„Mexico City arată ca un fel de portal pentru companiile în curs de dezvoltare”, confirmă Brian McDonald, 34 de ani, un dezvoltator de software din Oklahoma, care locuiește în metropolă de mai bine de un an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.000 afisari

2 COMENTARII

  1. Mexicul ar trebui sa faca un zid cu america si sa la ceara la americani sa il plateasca. Asa cum a vrut Trump doar ca acuma s-a mai intors roata

  2. Trump descreieratul,a impus o lege prin care propietarii care isi inchiriaza apartamentele primesc dela stat o subventie egala cu chiria exorbitanata pe care o cer,si pe care chiriasii le-au parasit neputand plati chiria.Rezultatul,sute de mii de apartamente zac goale,statul plateste lunar sute de milioane de dolarisubventii,iin timp ce sute de mii de americani ” locuiesc ” in masini,rulote,corturi blocand trotuaele marilor orse.Ce viata au acesti oameni,unde se spala,unde merg la WC,cum dorm inghesuiti,cu bolnavi,cu copii.Iar tampitul de Biden nu face nimic sa remedieze absurditatea.Si la americani ca si la noi,statul se lupta cu cetatenii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger