AcasăȘTIRI EXTERNECutremur în Patriarhie, s-a produs „marea schismă”! Biserica Ortodoxă, anunțul care dă...

Cutremur în Patriarhie, s-a produs „marea schismă”! Biserica Ortodoxă, anunțul care dă fiori românilor

Cutremur în Patriarhie, s-a produs „marea schismă”! Biserica Ortodoxă, anunțul care dă fiori românilor

Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, a anunţat vineri ruperea definitivă de aceasta.

Biserica de la Kiev și-a autoproclamat independența de Moscova din cauza invaziei ruse, începută la 24 februarie.

Ucraina rupe definitiv legăturile cu Patriarhia Rusă

„Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina”, a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, la finalul conciliului consacrat „agresiunii” ruse împotriva ţării sale, pronunţând „deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene”.

Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe din Ucraina era până în prezent subordonată patriarhului rus Kirill, care şi-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

„Conciliul condamnă războiul, care este o încălcare a poruncii Domnului ‘Să nu ucizi!’ şi îşi exprimă condoleanţele pentru toţi cei care suferă din cauza războiului”, adaugă comunicatul.

A doua schismă ortodoxă în Ucraina

Potrivit Bisericii Ucrainei, relaţiile sale cu conducerea sa moscovită erau „complicate sau inexistente” de când în Ucraina a fost declarată legea marţială.

Această iniţiativă este a doua schismă ortodoxă în Ucraina în ultimii ani.

În afară de Biserica Ortodoxă ucraineană, care era până acum subordonată canonic Patriarhiei Ruse, în Ucraina mai există şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care şi-a declarat autocefalia în 2019.

author avatar
Andreea Vlad
1.937 afisari

9 COMENTARII

  1. Ne doare la bască. Românii sînt cu credința și tradițiile străbune.
    Gândiți-vă, românii, poate sîntem singurii, n-am avut dată de creștinare, totul a fost firesc, natural. În alte părții au căzut mii de capete.

  2. E chiar jenanta intentia articolului de a speria crediciosii romani. E tendentios si invaluitor ca si cand noi suntem legati de biserica ucraniana. Sa va fie rusine ca faceti asa ceva. Va va judeca Dumnezeu!

    • Nu Andrei, articolul sugereaza, subliminal, ca BOR ar avea ”afinitate” fata de Biserica Ortodocsa Rusa .
      Nu inteleg ce anume ar trebui sa-mi dea mie ”fiori” ?!
      Poate cretinismul din capul autoarei care, parca, ar fi la origine prompterista de la Antena 3 ?!?!
      Schisma din Ucraina e normala fiindca, oricum, ca vrea sau nu vrea biden, Ucraina se va face zob, fiindca prea multe popoare au fost jefuite de teritorii ca sa existe acest stat esuat !!!
      Sa vedem daca biden va ataca toate statele care-si revendica teritoriile ca sa apere statul esuat de unde fura el si familia lui de drogalai ?

      • Excelent! Inseamna ca si Rusia se va face zob, fiindca prea multe popoare au fost jefuite de teritorii ca sa existe acest stat esuat !!!

        • Anonimule , 2022-05-28 13:56 13:56:45 Esuata de mata a facut o balega ca tine sa imputa siteurile si internetul , vaccare rapanos

  3. Ce are BOR cu istoria asta?!?! Și nu e nicio schismă. Autoarea habar nu are ce înseamnă schismă și nici nu știe ca cele mai nulte biserici ortodoxe sunt autocefale, asta în cazul în care știe ce înseamnă cuvântul. Biserica ortodoxă ucraineană a moștenit dependenta de cea rusă de pe vremea imperiului tarist când Ucraina nu exista.

    • Istoria e pentru cei care o studiaza si in afara scolii si a tvului. Asa cum spui, unii nu stiu nimic despre istorie si despre biserica si se impauneaza cu „indreptatirea de sine”. Degeaba le explici ca nu vor intelege. Nu au nimic in comun cu limba crestineasca romaneasca.

  4. Deja nu mai pot dormi la noapte. Deci ce fiori imi da mie schisma fireasca? Patriarhul Ucraini zice ce zice si Salvatorul-
    Sa nu ucizi
    Sa nu omori
    Sa nu violezi
    Sa nu distrugi blocuri.
    Deci ma linisteste somnul sschismi decat viceversa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger