AcasăȘTIRI EXTERNEO influenceriță care le dădea sfaturi părinților, condamnată la ani grei de...

O influenceriță care le dădea sfaturi părinților, condamnată la ani grei de închisoare. Acuzată că şi-a forţat copiii să trăiască în condiții înfiorătoare

sursa foto: X (ex-Twitter)

Un caz cu amănunte șocante, ajuns în instanță, a scos la iveală o situație greu de imaginat. O mamă s-a confruntat cu acuzații grave, primind o condamnare la ani grei de închisoare.

Situația e cu atât mai dătătoare de fiori, cu cât e vorba despre o femeie care era considerată influenceriță pe internet, având un canal pe Youtube, de sfaturi parentale, unde avea un număr considerabil de urmăritori.

Cazul zguduitor din Statele Unite a ajuns în instanță. Ruby Franke, o mamă din Utah ale cărei sfaturi parentale aspre au făcut-o influentă pe YouTube, având peste 2 milione de urmăritori, a fost condamnată la închisoare pentru abuz asupra copiilor, potrivit news.ro. Ea a primit pedeapsa maximă, fiind acuzată că le-a refuzat copiilor hrana, apă, îngrijire, chiar şi paturi pentru a dormi, transmite BBC.

 

Și-a cerut scuze

Ruby Franke (42 de ani) şi-a cerut scuze cu lacrimi în ochi în faţa instanţei în timp ce îşi afla soarta. Anterior, ea a pledat vinovată pentru că şi-a înfometat şi abuzat copiii.
Femeia a compărut împreună cu fosta sa parteneră de afaceri Jodi Hildebrandt, 54 de ani, care a primit o sentinţă identică.

Judecătorul le-a condamnat la patru pedepse cuprinse între unu şi 15 ani fiecare, notează aceeași sursă. Pedepsele se vor executa consecutiv şi reprezintă maximul pentru fiecare acuzaţie, conform legii din Utah. Cât timp va ispăşi fiecare dintre ele în cele din urmă va fi stabilit de către comisia de eliberare condiţionată a statului.
E de menționat însă că Franke va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a face apel la această decizie.

Procurorul Eric Clarke, din Utah, a declarat în instanţă că doi dintre copiii lui Franke, în vârstă de 9 şi 11 ani la momentul respectiv, trăiau într-un „cadru asemănător unui lagăr de concentrare” şi a numit-o o ameninţare semnificativă pentru comunitate.

Procuror: Copiilor li s-a refuzat în mod regulat mâncare, apă, paturi în care să doarmă

„Copiilor li s-a refuzat în mod regulat mâncare, apă, paturi în care să doarmă şi practic toate formele de divertisment”, a declarat Clarke.

În instanță, Franke a fost în lacrimi în urma sentinţei. Ea şi-a cerut scuze faţă de copiii ei spunând: „Eram atât de dezorientată încât am crezut că întunericul este lumină şi că ceea ce este bine este rău”.

„Am fost condusă să cred că această lume este un loc rău, plin de poliţişti care controlează, de spitale care rănesc, de agenţii guvernamentale care spală creiere, de lideri bisericeşti care mint şi poftesc, de soţi care refuză să protejeze şi de copii care au nevoie de abuzuri”, a mai spus aceasta.

Cele două femei, arestate în august 2023

Și alte amănunte cutremurătoare din acest caz au ieșit la iveală. Cele două femei au fost arestate în august 2023, după ce fiul subnutrit de 12 ani al lui Franke a ieşit pe o fereastră din casa lui Hildebrandt din Ivins, Utah. Poliţia a precizat că acest copil a fugit apoi la casa unui vecin şi a cerut mâncare şi apă. Avea laceraţii de la faptul că a fost legat cu o frânghie, potrivit înregistrărilor poliţiei.

După arestarea mamei s-au aflat și alte detalii despre clipurile postate pe net, despre viața de familie.

Arestările au marcat sfârşitul unei cariere lungi şi controversate pe YouTube. Franke a adunat peste două milioane de abonaţi la canalul său 8 Passengers, pe care l-a început în 2015.

A fost o perioadă de boom pentru vloggerii de parenting, iar ea a declarat pentru un post de ştiri local că filmările cu familia ei au ajutat-o să „trăiască în prezent şi să se bucure de copii”.

Videoclipurile ei arătau o familie suburbană mormonă tipică, care face şcoală acasă, găteşte, mănâncă şi discută împreună, mai notează sursa citată.


Amănunte cutremurătoare

Doar că fanii au început să intre la bănuieli și să devină suspicioși în 2020, când unul dintre fiii ei a menţionat că a fost forţat să doarmă pe un sac de fasole timp de şapte luni.

Telespectatorii de pe YouTube au răscolit arhivele ei şi au evidenţiat alte metode tulburătoare şi controversate folosite de Franke – cum ar fi reţinerea mâncării, ameninţarea de a tăia capul unui animal de pluş de jucărie şi „anularea” Crăciunului ca pedeapsă.

O petiţie iniţiată de o persoană care cerea o investigaţie a strâns mii de semnături. Și a fost chemată agenţia de protecţie a copilului din Utah, dar nu a fost luată nicio măsură legală la momentul respectiv. Franke şi soţul ei au respins iniţial criticile şi au spus că unele dintre clipurile lor au fost scoase din context.

Canalul, șters în 2022

Canalul a început, însă, să scadă în popularitate şi a fost şters în 2022. S-a întâmplat în acelaşi an în care Franke şi soţul ei s-au separat.

Franke a început apoi să apară în videoclipuri YouTube postate de către Hildebrandt – consilier şi antrenor de viaţă – pe site-ul acesteia, ConneXions Classroom.

Departe de cameră, însă, copiii lui Franke erau supuşi unor abuzuri şi mai dure. Printre acestea se numărau legarea lor, bătăi şi lovituri, neglijarea hrănirii lor şi forţarea lor să lucreze vara în aer liber fără cremă de protecţie solară, ceea ce a dus la arsuri solare grave, potrivit înregistrărilor poliţiei, notează aceeași sursă.

author avatar
Andrei Coman
462 afisari