AcasăȘTIRI EXTERNEO infecție gravă cu Covid-19 ar dubla riscul de deces anul viitor

O infecție gravă cu Covid-19 ar dubla riscul de deces anul viitor

O infecție gravă cu Covid-19 ar dubla riscul de deces anul viitor (Foto: Amir Arabshahi via Unsplash)

Această tendință este notabilă în special în rândul celor sub 65 de ani, potrivit unui nou studiu. Obiectivul a fost de a determina relația dintre infecția cu Covid-19 și mortalitatea la 12 luni după recuperarea din episodul inițial la pacienții adulți.

Contractarea unei infecții grave cu Covid-19 ar putea fi mai îngrijorătoare decât se credea anterior. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Florida, în SUA, și publicat în Frontiers in Medicine, pacienții care supraviețuiesc unei forme de Covid-19 severă prezintă de două ori mai mult riscul de deces în cursul anului viitor.

O deteriorare generală a sănătății

Potrivit echipei de cercetare, infecțiile grave cu Covid-19 pot afecta semnificativ sănătatea pe termen lung.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au urmărit dosarele a peste 13.000 de pacienți care au efectuat un test PCR la Universitatea din Florida. Dintre aceștia, 178 au avut simptome virale severe, în timp ce 246 au avut forme de Covid-19 ușoare sau moderate.

Celelalte teste au fost negative. Toți pacienții cu Covid s-au vindecat de boală, iar medicii au continuat să le monitorizeze starea de sănătate timp de 12 luni.

Rezultatele arată o creștere semnificativă a riscului de deces în anul următor, o tendință deosebit de vizibilă în rândul celor sub 65 de ani. Aceste decese s-au produs adesea la câteva luni după dispariția infecției inițiale, familiile sau medicii nefăcând neapărat legătura cu Covid-19, scrie Slate.

În 80% din cazuri, decesul a fost cauzat de complicații care nu sunt asociate cu virusul. Toate acestea la un loc fac ca echipa de cercetare să spună că există „un risc substanțial de a muri din cauza a ceea ce probabil ar fi considerată o complicație necunoscută a Covid-19”.

Inconștiența anti-vaccin

Cea mai probabilă explicație este că pacienții afectați de o formă severă de Covid au suferit o deteriorare generală a sănătății, ceea ce i-a făcut vulnerabili.

„Să-ți încerci norocul și să speri la un tratament de succes în spital nu oferă o imagine completă a impactului Covid-19”, amintesc medicii, în timp ce unii anti-vaccin încearcă să contracteze virusul pentru a scăpa de injecții.

Echipa recomandă cu tărie utilizarea măsurilor preventive „cum ar fi vaccinarea pentru a preveni episoadele severe”.

 

author avatar
Tudor Borcea