AcasăȘTIRI EXTERNEO indigenă, numită guvernator general al Canadei. „Solidari”, albii au mâncat o...

O indigenă, numită guvernator general al Canadei. „Solidari”, albii au mâncat o bucată de inimă crudă de focă

O indigenă, numită guvernator general al Canadei. „Solidari”, albii au mâncat o bucată de inimă crudă de focă

Ottawa a numit-o marți, 6 iulie, pe Mary Simon,  o femeie din populația autohtonă inuită, în postul de guvernator general al Canadei. Simon devine persoană indigenă care a servește ca reprezentant al reginei Elisabeta a II-a, un simbol puternic într-un moment în care Canada se confruntă cu pagini întunecate ale trecutului său.

Numirea sa vine în momentul în care descoperirea recentă a mai mult de o mie de morminte anonime de copii în apropierea fostelor școli-internat stârnește o adevărată polemică în Canada. Zeci de mii de copii nativi americani, metiși și inuiți au fost recrutați cu forța în aceste școli rezidențiale de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în anii 1990, înstrăinați de familiile și de cultura lor și adesea supuși maltratării, o politică caracterizată drept „genocid cultural” de către o comisie oficială.

Nu forajelor în Arctica, da vânătorii de foci

De-a lungul carierei sale, Mary Simon (73 de ani) s-a bătut pentru „păstrarea culturii poporului inuit”, declarându-se în favoarea „apărării tradițiilor” acestui popor, care include vânătoarea de foci, spre iritarea Bruxelles-ului. În schimb, Simon a dus aceeași bătălie împotriva forajelor petroliere din Arctica.

În calitate de nouă reprezentantă a reginei Elisabeta a II-a, oficial șeful statului canadian, Mary Simon a salutat în numirea sa „un pas important către lungul drum al reconcilierii”, referindu-se la „genocidul cultural”. Mai multe biserici catolice au fost incendiate sau vandalizate în ultimele săptămâni în Canada.

Primind, în 2008, și primele scuze oficiale din partea guvernului canadian pentru înrolarea forțată a zeci de mii de indigeni în aceste școli rezidențiale. „Să nu ne lăsăm păcăliți de impresia că atunci când răsare soarele mâine, durerea și cicatricile vor fi șterse”, pledase ea atunci, scrie TV5Monde.

„Percepții coloniale”

Născută în 1947 într-un mic sat din Nunavik, vastă regiune din nordul îndepărtat al Quebecului, Mary Simon a început ca gazdă de radio pentru canalul englez CBC.

Din anii 1980, s-a implicat în apărarea inuților, începând cu protecția mediului lor de viață. În calitate de președinte al Consiliului Inuit Circumpolar (CPI), ea denunță poluarea Arcticii, apoi forajele petroliere. În 2006, a devenit șefa Inuit Tapiriit Kanatam, principala organizație inuită din Canada.

Când, în 2010, Uniunea Europeană a interzis comerțul cu produse derivate din focă în Europa, în numele apărării animalelor, Simon a criticat „percepțiile coloniale asupra practicilor noastre de vânătoare”. Guvernatorul general al Canadei din acea vreme, Michaelle Jean, a mănâncat o bucată de inimă crudă de focă, în semn de solidaritate.

Urșii albi se împușcă. La fel și limba franceză

Aceeași atitudine a avut-o și când Washingtonul a încercat să clasifice ursul polar drept specie pe cale de dispariție: „Este un atac direct asupra drepturilor noastre, culturii noastre, obiceiurilor noastre de vânătoare, acordurilor noastre privind protecția naturii și gestionarea acesteia și împotriva economiilor locale din popoarele indigene din Arctica”, a lansat Mary Simon.

Vorbind de „conservarea culturii”, Mary Simon nu vorbește însă deloc bine franceza, una dintre limbile oficiale ale țării, văzută ca fiind „amenințată” de mulți locuitori din Quebec.

Prin urmare, ea s-a angajat să ia lecții de franceză pentru a-i „putea reprezenta mai bine toți canadienii”, a declarat prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

author avatar
Tudor Borcea
523 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger